KRALJICA METLIŠKE ČRNINE
Prireditveni odbor Vinske vigredi od leta 2008 razpisuje natečaj za izbor kraljice metliške črnine. Njena prepoznavna znaka sta plašč z napisom Kraljica metliške črnine in srebrna krona. Devetčlanska ocenjevalna komisija izbere kraljico vsako leto v začetku meseca maja. Kronanje je na svečani otvoritvi Vinske vigredi, ki je v petek zvečer. Naloga kraljice metliške črnine je, da simbolizira kulturo vinogradništva in vinarstva, promovira belokranjska vina in še posebej metliško črnino ter pridobiva nove prijatelje vina in tako skrbi tudi za vinsko kulturo.

Prva kraljica metliške črnine, okronana leta 2008, je bila Silvija Kostelec iz drašičke vinogradniške družine. Njena naslednica je bila Simona Žugelj iz trsničarske družine iz Čuril pri Metliki. Tretja kraljica je postala Petra Žabčič, študentka turizma iz Metlike. Kraljica metliške črnine 2011 in 2012 je bila Sandra Kapušin s Krasinca, sicer ekonomska tehnica, ki je opravila tudi sommelierski tečaj. Dela v znanem domačem gostišču na Krasincu, katerega lastnik je njen oče. Na 31. Vinski vigredi smo okronali 6. kraljico metliške črnine Martino Bahor iz kraja Zorenci v občini Črnomelj. Martina živi na kmetiji v osemčlanski družini, v kateri se ukvarjajo z vinogradništvom in turizmom. V lasti imajo 150 let staro kmečko hišo, v kateri predstavijo nekdanji način življenja in ponudijo pristno belokranjsko hrano. Leta 2014 je laskavi naziv prislužila Janja Hozner iz Petrove vasi v občini Črnomelj, absolventka univerzitetnega študija biologije, zelo dober retorik, komunikativna, razgledana in usmerjena k rezultatom. Ukvarja se z glasbo in poje v XXL Vocal Group Tomaža Kozlevčarja. Osma kraljica metliške črnine je bila Katja Jakljevič iz Grabrovca pri Metliki. Katja prihaja iz veččlanske družine. Že od nekdaj se ukvarjajo z vinogradništvom in vinarstvom ter s turistično dejavnostjo. Glasba ji ni tuja, saj je z igranjem tamburice začela že v osnovnošolskih klopeh pri Tamburaškem orkestru osnovne šole Metlika. Kasneje se je zavzeto lotila igranja harmonike, na katero odlično igra še danes. Osvojila je kar nekaj nagrad. Velja izpostaviti 2. mesto na evropskem prvenstvu v Attimisu v Italiji, leta 2011 pa je bila državna podprvakinja med dekleti na državnem prvenstvu na Rajhenburgu. Maja 2016 je bila okronana Jana Štajdohar iz Dragatuša pri Črnomlju. Jani gostinstvo ni tuje, saj je zaposlena v družinski restavraciji Štajdohar v Kanižarici. Prav tako se rada odzove povabilu Slovenske turistične organizacije in prevzame pomoč v strežbi na različnih največjih evropskih turističnih sejmih. V času mandata kot kraljica je končala tudi sommelierski tečaj.
Deseta kraljica metliške črnine prihaja iz semiške občine. Katarina Plut zaključuje Biotehniško fakulteto program agronomija UNI. Zanima jo enologija, zato bo svoj magistrski študij posvetila predvsem temu področju. Poleg znanja, ki ga je osvojila na dosedanjih izobraževalnih programih, je največ izkušenj pridobila na domači kmetiji, kjer se zavedajo pomena zdrave prehrane. Že od leta 2007 se ukvarjajo z ekološkim načinom kmetovanja, za kar so pridobili tudi certifikat. Vsak član družine obdeluje različna področja kmetijske pridelave, tako pridelujejo različne sorte žit in zelenjave, imajo pa tudi nekaj čebeljih družin. Svojo prihodnost vidi v pridelavi grozdja ter predelavi v vino, saj že zdaj obdeluje približno 800 trsov.

 
Če želite, da  kraljica metliške črnine nastopi na kateri izmed vaših prireditev, se obrnite na Turistično društvo Vigred Metlika, Trg svobode 4, 8330 Metlika,
mobi: 040 45 40 19, tel.: 07 36 35 470, fax: 07 36 35 471,
e-mail: tdvigred.metlika@siol.net.

 
Slike aktualne kraljice metlišken črnine in Vinske vigredi 2017 si lahko ogledate
v GALERIJI.