OSTALA TURISTIČNA PONUDBA
OSNOVNA ŠOLA BRIHTNA GLAVA     
Na Radovici, ki je oddaljena iz Metlike šest kilometrov in kamor se lahko pripeljete tudi z večjim avtobusom stoji nekoliko drugačna osnovna šola. V starih, že vrsto let prazni osnovni šoli deluje zanimiva šola, ko se med poukom znajdemo v letu 1950.

Obiskovalci v času trajanja šolske ure na duhovit, zanimiv in pester način spoznavajo Belo krajino, in to s pomočjo »stroge/ga« učitelja (ice), ki prisega na palico in klečanje v kotu. Na koncu šolske ure udeleženci prejmejo IZPRIČEVALO z njihovim imenom in priimkom kot dokaz, da so osvojili osnovno znanje o deželici med Gorjanci in reko Kolpo. Učitelj/ica bo ocenil/a tudi njihovo vedenje, a tudi klečanje v kotu na koruzi ni izključeno. 
Po petih letih delovanja je ravnatelj obogatil predmetnik in dodal nove programe, s katerimi se bodo naši »učenci« podučili o kulturni in naravni dediščini Bele krajine. Učne ure, med katerimi lahko izbirate so: Dediščina Bele krajine, Prirodoznanstvo, Ročnodelstvo in Hodil po zemlji sem naši. Novost je tudi čisto prava šolska malica.

Kdo lahko postane učenec OŠ Brihtna glava? Vsakdo, saj je namenjena turistom, šolarjem vseh starosti in vsem, ki si želijo malo za šalo in mnogo zares popestriti dan.
Več o tem na spletni strani: www.andrejbajuk.com.OSNOVNA ŠOLA BISTRA BUČA

V stari tipični leseni belokranjski hiši iz 18. st. vam zaigramo zabavno šolsko uro. Na humorističen in poučen način lahko spoznavate Belo krajino, njeno zgodovino, kulturo, belokranjsko nošo, glasbila, kulinarične značilnosti...
 
Nudimo vam različne programe učnih ur:
- prikaz pouka iz časa cesarja Franca Jožefa,
- prikaz pouka iz časa 1957-1958,
- prilagojeno šolsko uro za razna praznovanja obletnic matur, abrahamov ter drugih različnih jubilejev.

Na koncu šolske ure "učenci" za spomin prejmejo spričevalo z ocenami.
Učna ura o Beli krajini je primerna za vse starosti, tako za osnovnošolce, mladino, kakor tudi za starejše.
 
Dobrodošli!
 
Kontakt:
Jože Matekovič, Radovica 32
mobitel: 040147798
mail: restavratorstvo.jm@gmail.comS PASOŠEM V BELO KRAJINO
 
Ko se pričnete z gorskega prelaza Vahta (615 metrov nad morjem) na Gorjancih spuščati proti Kolpi, ste prispeli na Svobodno belokranjsko ozemlje, Unija vinorodnih dežel. Že na Jugorju vas bodo pred gostilno Petra Badovinca ustavili cariniki ter vas pobarali po pasoših in vinojetah, obveznih dokumentih, potrebnih za vstop v deželico belih brez, metliške črnine ter odojkov in janjcev z ražnja. Potnike tudi pregledajo, da ne bi pretihotapili v Belo krajino česa prepovedanega, kot: slabo voljo, vina, ki ni pridelano na sončnih legah belokranjskih gričkov, depresije ali morebiti celo političnih prepirov in zdrah. Postregli vam bodo s karampapulijem, tekočo vizo, vam uredili potrebno dokumentacijo, evre boste lahko zamenjali v bronaste, srebrne ali zlate goldinarje ter po dobri malici nadaljevali pot po Svobodnem belokranjskem ozemlju. Z vinojeto boste lahko uveljavljali petdesetodstotni popust na vseh brezplačnih belokranjskih parkiriščih, pasoš pa vam zagotavlja številne ugodnosti v gostinskih lokalih, kampih, ob nakupu vin pri belokranjskih vinogradnikih itd. Seznam ponudnikov popustov je sestavni del pasoša, kraji, kjer uveljavljate ugodnosti, pa so označeni s posebno nalepko Svobodnega belokranjskega ozemlja, Unija vinorodnih dežel. Imetnika pasoša, polnega žigov na za to določenih mestih, čaka razkošna nagrada.