VINO
VINSKO TURISTIČNA CESTA
GOSTILNE
GOSTIŠČA

Na belokranjskih gričih že skoraj tisoč let domuje vinska trta. Raznolikost klimatskih in talnih območij omogočata pester izbor vin. Če je nekdaj veljalo, da v Beli krajini uspevajo le kakovostne sorte, danes lahko s ponosom ponudimo pester izbor vrhunskih vin.

Najbolj znana blagovna znamka Bele krajine je metliška črnina ptp. Vino, ki s svojo mehkobo, pitnostjo in uravnoteženostjo zadovolji še tako zahtevnega pivca. To vino je zvrst, dve tretjini ga sestavlja modra frankinja, ena tretjina žametna črnina, ostalo pa portugalka ali šentlovrenka ali zweigelt.
Med najbolj zastopanimi rdečimi sortami je modra frankinja. Vino je po zadnjih raziskavah, s katerimi so odkrili veliko vsebnost antioksidantov v njej, postalo še bolj cenjeno. Je temno rubinaste barve z nekoliko višjim alkoholom, nizko kislino in zaznavnimi tanini. Lepo se ujema z belokranjsko kulinariko, kot so pečeni odojek, jagenjček, suhomesnate dobrote in divjačina.
Posebna zgodba je mlada portugalka, ki že konec septembra razvaja ljubitelje mladih rdečih vin. Njeni odliki sta svežina sadne arome in mehkoba polnega okusa.

Med belimi sortami je izbor zelo pester. Po letu 1987, ko so za sajenje dobile dovoljene visoko kakovostne sorte, so vinogradniki zasadili vinograde z rumenim muškatom, s sauvignonom, chardonnayem, kernerjem, sivim in z belim pinojem, renskim rizlingom in s tramincem. Najbolj zastopani beli sorti sta kraljevina in laški rizling, ki sta glavni sestavini vina Belokranjec ptp. To vino je med Belokranjci najbolj priljubljeno in jih spremlja ob vseh priložnostih od rojstva do smrti.

Ko med belokranjskimi belimi vini iščemo prepoznavnost, ne moremo mimo rumenega muškata, ki najbolje uspeva na izbranih južnih legah in lapornatih kamnitih tleh. V to skupino uvrščamo še predikatna vina, ki so v zadnjih tridesetih letih prinesla vinogradnikom velik mednarodni ugled. S temi vini je Bela krajina postala prava zakladnica butičnih vin za sladokusce.