KULINARIKA

Bela krajina je skrivnostna in razgibana pokrajina, njena kulinarika pa je po sestavinah jedi zelo raznovrstna. Nekateri izvirni recepti so se ohranili vse do današnjih dni.
 
Med priznane avtohtone belokranjske jedi uvrščamo predvsem belokranjsko pogačo – danes priznano certificirano evropsko zaščiteno jed.
Kakšna je dobra belokranjska pogača? Takšna, ki je nastala pod rokami vešče gospodinje. Videz pogače odraža trud in energijo. Je okrogla, kar pomeni združenost in neskončnost.  Njen razrez omogoči vsakemu enak delež. Videz rezine odraža način priprave in energijo, ki se je sprostila, medtem ko je gospodinja mesila testo. Sol in kumina s svojo razsutostjo kažeta natančnost gospodinje. Okus pogače pove veliko o kakovosti surovin. Seveda je pomemben tudi vonj pogače, ki nas ponese v kuhinjo stare mame. Belokranjska pogača je jed dobrodošlice, ki kaže razpoloženje gospodinje. Tradicionalen način postrežbe z lomljenjem pa poveže vse prisotne.
                                                     
Kot hladno jed ponudijo belokranjski nadev, ki je pripravljen iz kruha, jajc in slanine. Med juhami sta najbolj prepoznavni štrukljeva juha in belokranjska šara. Osnova prve je goveja juha, v kateri skuhamo nariban krompir in doma narejene sirove štruklje, druga pa je bolj zimska, saj so v njej koleraba, korenje, stročji fižol, krompir, slanina in ponekod tudi žitna klobasa. Žitna klobasa, jaglača ali mastenica je poltrajna dimljena klobasa, ki je napolnjena s proseno kašo in kosi prate ter boljšimi kosi svinjskega mesa. Zagotovo je najbolj znana belokranjska jed jagenjček in odojek z ražnja, pečena na odprtem ognju ali v krušni peči. Tudi belokranjski žlinkrofi so del lokalne kulinarike. Testo je nadevano s telečjimi pljuči, kruhom, z jajci in majaronom ter začinjeno s soljo in poprom.
Za sladico postrežejo z belokranjsko povitico in s prosto povitico. Osnova obeh je vlečeno testo. Medtem ko belokranjsko povitico nadevajo s svežim domačim sirom ali skuto skupaj s škrlupcom, pregreto smetano, z jajci in s soljo, v prosto povitico dajo zgolj nekaj žlic stopljene maščobe, svinjske masti ali margarine, jajca ter sol. Vsekakor se Bela krajina ponaša še s številnimi drugimi vrstami in oblikami potic in peciva, ki se znajdejo na mizah ob različnih oblikah praznovanj.

 
 

PONUDNIKI:
- TURISTIČNE KMETIJE
- GOSTIŠČA
- GOSTILNE
- PICERIJE

coupona.com.ua