KOLPA
Kolpa, mejna reka med Slovenijo in Hrvaško, izvira na hrvaški strani v Gorskem kotarju in je dolga 292 km. Teče na skrajnem jugovzhodu Slovenije in predstavlja 113 km naravne meje med državama. Reka Kolpa je najtoplejša in najčistejša slovenska reka. V poletnem času temperatura Kolpe v spodnjem toku naraste tudi do 30 °C, zato privabi številne kopalce. Privlačna je tudi za športni ribolov in čolnarjenje s kajaki,z rafti in s kanuji. Reka za veslače ni naporna, velja za lažjo in primerno tudi za začetnike. Na njenem območju domujejo številne ptice: štorklje, sive čaplje, divje race… Poleg več kot 30 ribjih vrst v reki domujejo vidre in na rečnem bregu želva močvirska sklednica, ki je edina domorodna slovenska želva.
Največji pritok na slovenski strani je najdaljša belokranjska reka Lahinja, ki se pri Primostku zlije v Kolpo. Ob jezovih na Kolpi, ki pregrajujejo reko, je v preteklosti delovalo mnogo mlinov in žag, nekaj ostankov ob reki vidimo še danes. Ozemlje od Starega trga do Fučkovcev je razglašeno za Krajinski park Kolpa. Reka Kolpa je v letu 2010 prejela prestižni naziv Evropske destinacije odličnosti EDEN v Sloveniji, ki ga v okviru razpisov, namenjenih razvoju trajnostnega turizma, podeljuje Evropska komisija. EU je sofinancirala tudi okoljevarstveni projekt reke Kolpe, ki temelji na sodelovanju med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško, imenovan Curs Colapis, in temelji na skupnem pristopu urejanja plovnega režima na reki Kolpi.
Agencija Republike Slovenija za okolje (ARSO) opravlja redne meritve kakovosti kopalnih voda, ki si jih lahko ogledate na spodnji povezavi. ??????

KAKOVOST KOPALNIH VODA"METLIŠKA KOUPA"
KUD PLAC
info@kudplac.si
040  607 374

Metliško kopališče, ki je včasih povezovalo dva naroda, kjer se je vnela marsikatera ljubezen je dolgo slovelo kot najlepše na Kolpi. Toda vrsto let je bilo v precej slabem stanju, ne obiskano ter pozabljeno. Vendar kopališče postopoma dobiva svoj nekdanji videz.
Ne prikupnem senčnem prostoru blizu mednarodnega mejnega prehoda so postavili otroška igrala, igrišče za odbojko na mivki, balinišče, štiri priročna mesta za piknik ter okroglo betonsko ploščo, s lrtami razdeljeno na štiri enake dele, na kateri se dva ali štirje kopalci kratkočasijo z igranjem metliškega tenisa. Izvirna razvedrilna igra je takšno ime dobila zaradi štetja, ki je enako kot pri pravem tenisu, medtem ko igralci uporabljajo nogometno žogo, ki jo morajo obvladati brez pomoči rok. V gostinskem objektu se je z letošnjo sezono 2012 spet mogoče odžejati, vendar pa metliško občino in tamkajšnje turistične delavce čaka še najzahtevnejše opravilo: poglobitev rečne struge, da bo spet mogoče zaplavati kot nekoč.

KAMP PODZEMELJ OB KOLPI
Kategorija: ***
Škrilje 11, 8332 Gradac
tel.: 07 30 69 572, +386 40 327 492
e-mail: gostinstvo-turizem@gtm-metlika.si
www: www.kamp-podzemelj.si
Delovni čas: sezonsko obratovanje v poletnih mesecih (1.5. - 15.9.)

Kamp Podzemelj se nahaja blizu ceste Metlika–Črnomelj v čudovitem neokrnjenem naravnem okolju na desnem bregu reke Kolpe.
Kamp ima okoli 70 urejenih kampirnih mest in 3 mobilne hišice ter lastno restavracijo.
V kampu nudijo sposojo kanujev, kajakov in raftov ali organizirajo spust po Kolpi
Možna je izposoja (rent a bike) in servis koles, za edinstveno spoznavanje narave in okolice. So edini kamp ob Kolpi z pridobljenim nazivom Kolesarjem prijazen kamp.
Na voljo so tudi ribiške dovolilnice in številne šporne aktivnosti kot so odbojka na mivki, mini golf, namizni tenis, košarka, mali nogomet, badminton ter slackline.
Hit tega poletja v kampu je sup-anje po Kolpi in na novo odprt adrenalinski park.
                                                                                                                           
REKREACIJSKI CENTER PRIMOSTEK
Primostek, 8332 Gradac
Hosekra d.o.o. - 041 745 460
info@primostek.si
http://www.kampprimostek.si/

Tik ob sotočju dveh belokranjskih rek, Lahinje in Kolpe, se v čudoviti in neokrnjeni naravi nahaja Kamp Primostek**, ki nudi prijetno preživljanje vročih počitniških dni in ohladitev v eni načistejših rek v Sloveniji, v reki Kolpi.

Kamp je to sezono 2015 v urejanju in gradnji.
 
TURISTIČNA KMETIJA LOVŠIN
Križevska vas 64, 8330 Metlika
Tel.: 07 30 58 450, Gsm: 041 883 969

Delovni čas: sezonsko obratovanje v poletnih mesecih (1.5. - 15.9.)

Turistična kmetija Lovšin se nahaja v Križevski vasi pri Metliki,  kilometer od mednarodnega mejnega prehoda, v neposredni bližini reke Kolpe. Ker je njena lega povsem na koncu vasi, je kmetija odrezana od mestnega vrveža, zato je od poznih spomladanskih in vse do zgodnjih jesenskih mesecev priljubljeno zbirališče kopalcev, sprehajalcev, ribičev in čolnarjev.
Mlin z jezom in urejeno brežino je odlično mesto tudi za prirejanje piknikov.
Do bližnjega kampa Primostek pa se je mogoče hitro pripeljati s čolnom ali s kolesom. V sklopu kampa je 20 kamp enot z urejenimi sanitarijami in pomivalnicami.
KAMP KRASINEC
Anton Cajnar s.p.
Krasinec 21, 8332 Gradac
gsm:040 555 183
e-mail:kampkrasinec@gmail.com
Delovni čas : sezonsko (20.4-15.9)

Kamp Krasinec se nahaja v vasi Krasinec med Metliko in Črnomljem, ob reki Kolpi v čudovitem naravnem okolju daleč od mestnega vrveža med belimi brezami.
Gre za kamp odprt v letu 2013, ki nudi prostor za kamp prikolice (tudi pavšalni najem), šotore, avtodome in mobilne hiške.
V novozgrajenem in lično urejenem sanitarnem bloku so čista stranišča, umivalnice, tuši in previjalnica za dojenčke.
Gostom lahko ponudimo najem kolpske hiške za 4 osebe ali kamp prikolico prav tako za 4 osebe, vsi gosti imajo na voljo brezplačni internet.
Kamp ima prostor za zabavo otrok, igrišče, prelepo kopališče na Kolpi ter gostinski lokal za osvežitev ali kakšno poletno zabavo.