VESELA JESEN z MLADO PORTUGALKO

V sklopu prireditve "Vesela jesen v Beli krajini" se vsako leto od oktobra do novembra odvijajo raznovrstna dogajanja.

Najpomembnejša prireditev med njimi je "Mlada portugalka", ki se odvija tretjo soboto v mesecu oktobru, saj je to mlado vino, ki je primerno za pitje že tretji dan po trgatvi. V tem času dozori tudi kostanj, ki je krasna kombinacija z mladim vinom. Portugalka je vino, ki uspeva samo v Beli krajini in je zato med domačini še bolj cenjeno. V Metliki, sredi meseca oktobra, že v zgodnjih popoldanskih urah na prireditveni prostor pred metliški grad prispejo konji z vozovi, s portugalko in vinarji. V sod, v katerem je mlado vino, se zabije pipa in točenje portugalke in prireditve se začne.
Prav tako je običaj na prireditvi trganje potomke najstarejše trte z mariborskega Lenta modre kavčine, ki raste pred metliškim gradom. Trgatev poteka po starih običajih, ko grozde ročno stisnejo in ločijo jagode od pecljev. Potem se posodo odnese na grajsko dvorišče, kjer aktualna kraljica metliške črnine po starem običaju z nogami stlači grozdne jagode. Obiskovalci iz vseh koncev Slovenije so lahko ob pečenem kostanju in ob slastnih belokranjskih pogačah pokušali in ocenjevali najboljša mlada vina ter se ob zvokih ansambla družili še pozno v noč.Veselo jesen praznujejo tudi pohodniki, ki se udeležijo že več kot 15 let tradicionalnega Pohoda po poteh soseske zidanice Drašiči. Na 11,5 km dolgi poti se pohodniki ustavijo na 7 postojankah, kjer poleg žlahtne vinske kapljice okušajo tudi tradicionalne domače dobrote, ki so jih pripravili domačini.

Ljubitelje neokrnjene jesenske narave
pot vodi od soseske zidanice Drašiči do večkratnega vinarja Republike Slovenije. Pohodniki se lahko osvežijo ob naravnem Vidošičkem zdencu, ogledajo med vinogradi objeto cerkvico sv. Ane in se zabavajo ob glasbenih ansamblih. Na vsaki postojanki bodo za vas poskrbeli gostoljubni Belokranjci, zato se prepusti te v roke domačinov in pustite presenetiti.

V sklop jesenskih dogodkov spada tudi Martinovanje, čas, ko mošt postane vino. Vsako leto 12. novembra metliški vinogradniki odprejo svoja vrata in velikodušno sprejmejo ter  pogostijo vsakega obiskovalca.