OKUSI BELE KRAJINE 29.8.2015-EN

TIC-i Bele krajine smo se lani, ko je Javna agencija SPIRIT sporočili, da bo kulinarika tema za izbor EDEN destinacije, odločili, da bomo v letu 2015 več poudarka namenili belokranjski kulinariki. Sklicali smo sestanek z gostinci, ki so bili navdušeni za skupni projekt, timsko delo in povezovanje. Cilj je bil izoblikovati kulinarično-turistični produkt »Okusi Bele krajine« in obiskovalcem predstaviti tradicionalne belokranjske jedi pripravljene na sodoben način.
Pod omenjenim imenom se skriva deset značilnih belokranjskih jedi: belokranjska pogača, belokranjska povitica, belokranjsko cvrtje, belokranjski nadev ali semiško fulanje s hrenom, ajdova povitica z rozinami, belokranjska šara, žitna klobasa, bravina s sladkim zeljem, belokranjski žlinkrofi in nepogrešljivi odojek ali jagenček na ražnju.
Do sedaj se je projektu pridružilo sedem belokranjskih gostiln oziroma restavracij, vendar se nam kadar koli lahko pridružijo tudi ostali. V projektu sodelujejo: Gostilna Műller, Restavracija Štajdohar, Gostilna Pezdirc, Gostilna Veselič, Gostilna Kapušin, Gostilna Badovinac in Hotel Bela krajina.  Pri projektu nam je veliko tudi pomagal priznan kuhar Tomaž Vozelj.
Prvič smo projekt javnosti predstavili na prireditvi Jurjevanje v Beli krajini. Na stojnicah je potekala priprava izbranih jedi. Obiskovalec, ki je želel poskusiti jed je kupil bon v vrednosti 1 € in z njim plačal izbrano jed. Odziv med obiskovalci je bil izredno dober in pozitiven, tako da smo dobili še večji zagon in razlog, da s projektom nadaljujemo naprej.
V soboto, 22. avgusta se je projekt predstavil tudi na Črnfestu na nekoliko drugačen način. Obiskovalci so kupili bon za 10 € in lahko neomejeno degustirali, koliko so želeli. Tudi ta način je bil več kot uspešen, saj so gostinci v dobri uri morali odprto »kuhno« zapreti. Pojedlo se je vse.

Belokranjski TIC-i z gostinci projekt samozavestno peljemo naprej. Po vsej verjetnosti nas boste srečali na Mladi portugalki v Metliki, Praznovanju jeseni v Semiču, decembra v vasi Krupa na ogledu jaslic v Judovski hiši…  Cilja nam je projekt predstaviti tudi v Ljubljani in na Hrvaškem.

TIC Črnomelj, Metlika in Semič
Foto: Rudi Vlašič