KRALJICA METLIÅ KE ÄŒRNINE-EN

Prireditveni odbor Vinske vigredi od leta 2008 razpisuje natečaj za izbor kraljice metliške črnine. Njena prepoznavna znaka sta plašč z napisom Kraljica metliške črnine in srebrna krona. Devetčlanska ocenjevalna komisija izbere kraljico vsako leto v začetku meseca maja. Kronanje je na svečani otvoritvi Vinske vigredi, ki je v petek zvečer. Naloga kraljice metliške črnine je, da simbolizira kulturo vinogradništva in vinarstva, promovira belokranjska vina in še posebej metliško črnino ter pridobiva nove prijatelje vina in tako skrbi tudi za vinsko kulturo.

Prva kraljica metliške črnine, okronana leta 2008, je bila Silvija Kostelec iz drašičke vinogradniške družine. Njena naslednica je bila Simona Žugelj iz trsničarske družine iz Čuril pri Metliki. Tretja kraljica je postala Petra Žabčič, študentka turizma iz Metlike. Kraljica metliške črnine 2011 in 2012 je bila Sandra Kapušin s Krasinca, sicer ekonomska tehnica, ki je opravila tudi sommelierski tečaj. Dela v znanem domačem gostišču na Krasincu, katerega lastnik je njen oče. Na 31. Vinski vigredi smo okronali 6. kraljico metliške črnine Martino Bahor iz kraja Zorenci v občini Črnomelj. Martina živi na kmetiji v osemčlanski družini, v kateri se ukvarjajo z vinogradništvom in turizmom. V lasti imajo 150 let staro kmečko hišo, v kateri predstavijo nekdanji način življenja in ponudijo pristno belokranjsko hrano. Leta 2014 je laskavi naziv prislužila Janja Hozner iz Petrove vasi v občini Črnomelj. Je absolventka univerzitetnega študija biologije, zelo dober retorik, komunikativna, razgledana in usmerjena k rezultatom. Ukvarja se z glasbo in poje v XXL Vocal Group Tomaža Kozlevčarja. Letos smo okronali že 8. kraljico metliške črnine, Katjo Jakljevič iz Grabrovca pri Metliki. Katja prihaja iz veččlanske družine. Že od nekdaj se ukvarjajo z vinogradništvom in vinarstvom, saj imajo zasajenih kar 8000 trsov. Že dobro desetletje se na kmetiji ukvarjajo tudi s turistično dejavnostjo. Katja v letošnjem letu zaključuje prekvalifikacijo programa Predšolska vzgoja, v mesecu oktobru pa bo šolanje nadaljevala na Biotehniška fakulteti v Ljubljani. Glasba ji ni tuja, saj je z igranjem tamburice začela že v osnovnošolskih klopeh pri Tamburaškem orkestru osnovne šole Metlika. Kasneje se je zavzeto lotila igranja harmonike, na katero odlično igra še danes. Osvojila je kar nekaj nagrad. Velja izpostaviti 2. mesto na evropskem prvenstvu v Attimisu v Italiji, leta 2011 pa je bila državna podprvakinja med dekleti na državnem prvenstvu na Rajhenburgu.

Če želite, da  kraljica metliške črnine nastopi na kateri izmed vaših prireditev, se obrnite na Turistično društvo Vigred Metlika, Trg svobode 4, 8330 Metlika,
mobi: 040 45 40 19, tel.: 07 36 35 470, fax: 07 36 35 471,
e-mail: tdvigred.metlika@siol.net.