Od 15.04.2021 tudi spletna prodaja

 

Hiša dobrot Bele krajine je trajnostni projekt, ki predstavlja dvig kakovosti in dodane vrednosti lokalnim proizvodom ter povečanje lokalne samooskrbe ter približevanje lokalne prehranske ponudbe širši javnosti na enem mestu. Ponudba domačih dobrot v starem mestnem jedru Metlike nakazuje novo smer za njegovo oživljanje. Hiša lokalnemu prebivalcu kot tudi zunanjemu obiskovalcu na enem mestu ponudi bogato vinsko in prehransko ponudbo.  Staro mestno jedro ima prek razvoja podobnih projektov potencial ponovno postati živahno shajališče lokalnega prebivalstva ter izredno močna nova turistična točka.

 

V starem mestnem jedru so obstoječo hišo, ki je nekoč že bila trgovina, preuredili za promocijo in prodajo lokalnih proizvodov. Spodnji del hiše je namenjen promociji oziroma trženju lokalnih pridelkov in izdelkov. Na enem mestu je zbrana in predstavljena ponudba lokalnih vinarjev, sadjarski, vrtnarski, čebelarski, oljni, zeliščni, mlečni in ostali proizvodi iz lokalnega okolja. Hiša dobrot Bele krajine tako zapolnjuje nišo v ponudbi lokalnih proizvodov. Marsikoga bo spodbudila k registraciji dejavnosti in na tak način premostila razdaljo med ponudniki in potrošniki.

 

Hiša dobrot Bele krajine bo z leti zagotovo postala pomembna turistična postojanka. Strategija trženja v njej prispeva k trajnostnemu razvoju lokalne skupnosti.

 

Več o projektu Hiša dobrot Bele krajine – Prijavitelj Občina Metlika je v partnerstvu s TD Vigred Metlika in Društvom vinogradnikov Metlika s projektom »Hiša dobrot Bele krajine» uspešno kandidiral na 2. javnem pozivu Lokalne akcijske skupine Dolenjska in Bela krajina (LAS DBK) za sofinanciranje iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Vrednost projekta z DDV znaša 164.015,20 EUR, od tega predstavlja vrednost vodilnega partnerja Občine Metlika cca 144.013,20 EUR, ostalo so vložki partnerjev. Projekt je v višini 80% oz. 108.763,07 EUR sofinanciran iz sredstev ESRR. Glavne aktivnosti projekta so ureditev prodajno promocijskega centra v izmeri 84 m2 v objektu na Mestnem trgu 7, oblikovanje mreže ponudnikov lokalnih dobrot (25 ponudnikov), izvedba animacijskih delavnic in izdelava promocijskega filma. Zaključek projekta je predviden 31.12.2020.

SPLETNA TRGOVINA HIŠE DOBROT

Mestni trg 7, 8330 Metlika
T: (07) 363 60 55
E: narocila@hisadobrot-belekrajine.si

Delovni čas:
PON  – PET | 8.00 – 11.30 | 12.00 – 16.00
SOB | 9.00 – 13.00

  • julij – avgust
    PON – PET | 8.00 – 12.00 | 13.00 – 17.00
    SOB | 9.00 – 12.00 | 13.00 – 17.00

NEDELJE in PRAZNIKI ZAPRTO.

 

Po dogovoru sprejemamo skupine tudi izven delovnega čas.

instagram
facebook

PREDSTAVITEV PONUDNIKOV

PONUDNIKI HIŠE DOBROT BELE KRAJINE

KMETIJA BRODARIČ

Griblje 78, 8332 Gradac
Tel.: 041 904 719
mojca.brodaric@gmail.com
https://mlinbrodaric.wixsite.com/kmetijabrodaric
Tradicionalna kmetija, ukvarjajo in preživljajo se s kmetijstvom. Pridelujejo različna žita, ki jih
sušijo, čistijo, luščijo, meljejo in valjajo na lastni kmetiji. Njihovi proizvodi so moke, zdrobi,
kaše, kosmiči. Ohranjajo avtohtone vrste žit, kot so belokranjski lan, sirk, rž in koruza trdinka.

ČEBELARSTVO MULLER

Partizanska pot 21, 8340 Črnomelj

Tel.: 031/553-293; 070/150-541

E-mail: cebelarstvo.muller@gmail.com

FB, IG: Čebelarstvo Müller

Ko se združita ljubezen do čebel, vztrajnost pri delu in želja po raziskovanju, nastane čebelarstvo z desetletno tradicijo.  Njihove čebelice nabirajo najboljšo medičino, ki jo s svojo marljivostjo spremenijo v med odlične kakovosti. To jim omogoča neokrnjena narava, bujna vegetacija in pestre paše. Odličnost in kvaliteta medu je prepoznana tudi na sejmu Agra v Gornji Radgoni, kjer so že prejeli več medalj.

ČEBELARSTVO SEVER

Stara cesta 12,  8333 Semič

Gsm: 041 901 246 TEL 07 30 67 540

E-mail:cebelarstvo.sever@gmail.com

www.cebelarstvosever.si

Po njihovem medu radi posegajo tako domačini,  kupci med Trstom in Benetkami, kot tudi med Kranjem in Celovcem. Če se narava ujame s vremenom, pride na prodajne police do sedem vrst njihovega medu. Zanje je največje plačilo, ko vidijo odhajajoče goste s veselim in nasmejanim obrazom. Doslej so že prejeli številne medalje in priznanja.

DOMAČE DOBROTE MOJCA IN HIŠE DOBREGA KRUHA

Rosalnice 38, 8330 Metlika

Mojca Kramarič 031697881

steklarstvo.kramaric@siol.net

www.facebook.com/prikramaricevih

Domače dobrote Mojca je družinska pekarna, kjer se že več kot dvajset let pečejo izvrstne torte, pecivo, kruh in seveda tudi belokranjsko pogačo. V ponudbi so tudi različne pogostitve za skupine. Karizmatična Mojca v prijetnem vzdušju, začinjenim s humorjem, popelje goste skozi zgodbo kruha in življenja ter pogosti z domačo pojedino, pripravljeno v krušni peči.

DOMAČIJA ŠKOF – ŠRAJF

Peka peciva in kruha

Sonja Škof

Črešnjevec 21b, 8333 Semič

Gsm: +386 40 691 612

E mail: sonya.skof8@gmail.com

www.srajf.com

Poudarek dajejo peki ajdove potice, certificirane belokranjske pogače, proste potice. Pecivo pečejo z manj sladkorja in brez vzhajalnih sredstev. Organizirajo delavnice in prikaze izdelave peke. Domačija je primerna za srečanja, druženja, poročno slavje, pogostitve, predavanja, praznovanja, obletnice, poroke, predstavitve, delavnice, tečaje, team bildinge…

EKOLOŠKA KMETIJA TOTTER

Ciril Totter-nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji

Griblje 13, 8332 Gradac

TEL: 040/742-413

ciril.totter@siol.net

Ekološka kmetija,  ki obdeluje 43 ha kmetijskih površin. Ukvarjajo se z živinorejo, rejo drobnice in prašičerejo. So ARKT kmetija, ker redijo avtohtone živali (krškopoljski prašič, bovška ovca, drežniška koza in cikasto govedo). Na kmetiji se ukvarjajo z mlečno in mesno predelavo. Izdelujejo mlečne izdelke iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka ter mesne izdelke iz mesa krškopoljskega prašiča.

EKOLOŠKA KMETIJA VUČJI OGRIZEK

Izidor Grabrijan – nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji

Velika sela 6

8341 Adlešiči

041 981 786

kmetija@vucji-ogrizek.si

www.vucji-ogrizek.si

Najpomembnejša je reja avtohtone bovške ovce, saj je temelj dejavnosti predelava ovčjega mleka v odlične mlečne izdelke – poltrde in trde sire, jogurte, albuminsko skuto, mehki sir in sirotko. Poleg mlečnih izdelkov nudijo tudi svežo jagnjetino, prašičje in goveje meso ter suhomesnate in barjene izdelke iz mesa živali, zrejenih na kmetiji. Vse živali, z izjemno molznih ovc, živijo na prostem skozi vse leto.

KMETIJA KAPUŠIN

Denis Kapušin – nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji

Krasinec  55a

8332 Gradac

Gsm: 040 697 955

Mail: deniskapusin@yahoo.com

Na kmetiji se ukvarjajo s pivovarstvom in oljarstvom ter s pridelavo bučnih semen oljne buče imenovane golica. Nerafinirano 100 % bučno olje ima značilno temno zeleno barvo, gostoto, močno diši in je intenzivnega okusa. V pivovarni varijo tri vrste piva. Pale ale je aromatična sorta piva, Irish red ale je jantarno temne barve, Lager pa svetlo pivo z nizko alkoholno stopnjo in visoko pitnostjo.

KMETIJA KLEPEC

Jožef Klepec

Krasinec 28

8332 Gradac

tel.: 040 830 543

www.kmetijaklepec.si

kmetija.klepec@gmail.com

Ponujajo polnozrnate sveže zmlete moke iz žit, iz njih so narejene tudi domače testenine. Hladno stisnjena olja so med redkimi v Sloveniji, ki res niso segreta nad 31 °C. Tsampa iz pražene ječmenove moke je najhitreje pripravljena malica za malčke. Kaljene moke ter testenine iz kaljenih mok so za tiste, ki se zavedajo pomena zdrave črevesne flore, ajdovi hrustavčki pa so za tiste, ki obožujejo zdrave prigrizke.

KMETIJA PAVLOVIČ

Križevska vas 42

8330 Metlika

GSM: 040 722 000 (Danilo)

FB: www.facebook.com/danilo.pavlovic.587

www.facebook.com/pavlovickmetija

www.kmetija-pavlovic.si

Malina vino je postavno, možato, rahlo naduto, a vseeno sladko, kot znajo biti sladki zapeljivci. In tu je še malina penina, ki rada klepeta, še najraje v družbi prijateljic, s katerimi se skupaj odpravijo zapeljevati moške. Njihove marmelade pa so izdelane po starem tradicionalnem receptu  iz lastne pridelave sadja. Za gostilo uporabljajo agar agar – izvleček iz najbolj čiste morske alge ali naravni jabolčni pektin.

KMETIJA ŠTRUCELJ

Griblje 6

8332 Gradac

tel. 041 287 104 Irena  in 041 896 539 Tone

e mail: tonestrucelj@yahoo.com

spletna stran : kmetijastrucelj.si

FB: kmetija Štrucelj

Kmetija je vključena v programe KOPOP , brez GSO ter izbrana kakovost- kmečki. Ukvarjajo se s prirejo mleka in rejo telic za remont črede. Glavna dejavnost na kmetiji je prireja mleka. Po količini oddanega mleka je  kmetija med največjimi v Beli krajini. Od leta 2012 se ukvarjajo tudi s predelavo mleka. Ponujajo čvrste in tekoče sadne in navadne jogurte, skuto in mladi sir za žar.

KMETIJA VIDIC

Marko Vidic

Gsm : 040549777

Rosalnice 57

8330 Metlika

chillirosa.si

FB: chillirosa

info@chillirosa.si

So proizvajalec butičnih pekočih omak z imenom Chilli Rosa, ki so plod ljubezni do začinjene in doma pridelane organske hrane. Vse sestavine, ki jih lahko, pridelajo sami na kmetiji Vidic v Rosalnicah. Zgodba se je začela na domačih belokranjskih tleh, ko so posadili peščico semen čilijev, iz katerih je nastala njihova prva ognjena omaka.

KMETIJSKA ZADRUGA METLIKA Z.O.O.

Vinska klet Metlika

Cesta XV. brigade 2, 8330 Metlika

tel.: 07 363 70 50, 07 363 70 00

e- mail: vinska.klet@kz-metlika.si

www.kletmetlika.si

Dejavnosti KZ Metlika so program gastro, trgovine, mesnine in vino. Pohvalijo se lahko s prvim slovenskim rosejem in s prvim ledenim vinom na tleh naše bivše skupne države. Izrednega pomena za klet je 1968. leta uvedena nova blagovna znamka metliška črnina, s čimer si Vinska klet Metlika lasti naziv zibelka metliške črnine. V Hiši dobrot bodo na voljo njihova najkvalitetnejša vina, ki so na mednarodnih sejmih prejela številna priznanja.

MEDENI BUTIK BIBI

Medičarstvo in turizem, Bernarda Kump, s.p.

Krpanova ulica 2, 8340 Črnomelj

e-mail: info@butikbibi.si

Gsm : 040175711

Splet: butikbibi.si

Na inovativen način izvajajo delavnice starih rokodelskih belokranjskih obrti, veščin, predavanja, kuhajo staro belokranjsko hrano, vezejo, kvačkajo, rišejo, polstijo, pečejo črnomaljske preste ali belokranjsko pogačo. Na inovativen, največkrat tudi zabaven način prenašajo znanja in veščine. Skrbijo za razvoj turizma v Beli krajini, promocijo njenih lepot, posebnosti, karakteristik skozi izkustvo obiskovalcev – skozi predstavitev, doživetje, hrano.

ZELIŠČNA KMETIJA KOČEVAR

Dragomlja vas 28, 8331 Suhor

Anton: 041 746 817, zeliščar

e-mail: anton.kocevar3@siol.net

Minka: 031 750 860, zeliščarka, lokalna turistična vodnica

e-mail: kocevarminka@gmail.com

Fb: Belokranjski zeliščni vrt pod Gorjanci

Instagram: belokranjskizeliscnivrt

Na zeliščni kmetiji pridelujejo konopljo in različna zelišča na ekološki,  permakulturni način. Njihovi izdelki iz konoplje so čaj, mazilo, moka, olje, iz različnih zelišč pa čaji, čajne mešanice, mazila, dišeče vrečke, šopki in soli.

Izvajajo etnobotanično vodene oglede na Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci ter zeliščno-vrtnarske, kozmetične, kulinarične  delavnice in predavanja. Obiskovalcem ponujajo zeliščne jedi in pijače.

OLJARNA PEČARIČ

Martin Pečarič

Drašiči 33, 8330  Metlika

Tel;  07 30 58 093, 040-716-148

E-mail: oljarna.pecaric@gmail.com

Splet: www.oljarna-pecaric.si

Družina Pečarič se ukvarja z oljarstvom že od lete 1937, v ponudbi imajo  20 različnih olj. Uvedli so samostojno proizvodnjo  z najsodobnejšo tehnologijo. Ponudijo vam tudi številna jedrca in semena. Sprejemajo manjše ali večje skupine z možnostjo degustacij olj. Zraven oljarne stoji tudi 130 let stara hiša z lesenim gankom, v kateri lahko gosti prenočijo in se ogledajo lepe kraje.

PENINE SIMONIČ

Pridelava penečih vin, degustacije penin

041 630 529

Ai.simonic@gmail.com

www.semiskapenina.si

Metliška cesta 12, 8333 Semič

Družina se z vinarstvom ukvarja že več generacij, že dobrih dvajset let pa se ukvarjajo s pridelavo penečih vin po klasični metodi. Njihove penine dolga leta zorijo v podzemni kleti v Semiču. Tu si lahko obiskovalci privoščijo voden ogled kleti z degustacijo penin, kjer se lahko pobližje spoznajo z njihovo pridelavo in postrežbo. Izbirajo lahko med devetimi različnimi peninami. Klet je opremljena z degustacijsko sobo, kjer lahko sprejmemo skupine do 60 ljudi.

POLABEKERAJ BISTRO S KONCEPTOM

Polavon, gostinstvo in marketinške storitve, Polonca Klančnik s.p.

Ulica Moša Pijade 2,

8340 Črnomelj

Polabekeraj bistro s konceptom

Trg svobode 1a, 8340 Črnomelj

spletna stran: www.polabekeraj.si

email: info@polabekeraj.si

PolaBekeraj bistro s konceptom je svež veter sredi starega mestnega jedra Črnomlja. Bistro, kjer zjutraj takoj zadiši po toplih cruffinih, kruhu z drožmi, v svoji mali kuhinji od torka do četrtka skuha še dnevno jed, ostale sladkarije in pite. Ob vsem tem pa za dušo ponudijo še kozarec vina, ki s svojim naravnim načinom pridelave iz različnih koncev vinorodne Slovenije sovpada s konceptom bistroja.

SADJARSTVO ŠKOF

Boldraž 12 a,

8330 Metlika

gsm: +386 41 974 157

mail : info@sadjarstvo-skof.si

splet: http://sadjarstvo-skof.si

Njihov cilj je zagotoviti zdrava in neoporečna jabolka, pridelana na naravi prijazen način. Jabolčni sok je pripravljen iz ročno nabranega svežega sadja, jabolčni kis pa pridelujejo iz jabolčnega mošta. Pridelava poteka po shemi kakovosti Integrirana pridelava in Izbrana kakovost Slovenija. Bučno olje stiskajo iz lastnih semen avtohtone sorte slovenska golica. Pridelano je po tradicionalnem postopku s toplim stiskanjem.

ČEBELARSTVO VAJDA

Čebelarski mojster Maksimiljan Vajda

Vinogradniška 41,

8330 Metlika

gsm: 031 615 927

Splet: www.apiteka-karnika.si

e-mail: tinka.vajda@gmail.com

Čebelarstvo Vajda se ponaša z dolgoletno tradicijo. Čebelarijo ekološko in na različnih stacionarnih mikrolokacijah, kjer so optimalni pogoji za življenje čebel. Pridelujejo različne vrste sortnega medu, kot so cvetlični, akacijev, lipov, kostanjev, gozdni ter med v satju. V ponudbi imajo tudi cvetni prah, propolis, čebelji vosek, medeno žganje, medico in voščene sveče. Držijo se načela, da je čebelarstvo simfonija kmetijstva.

VINA PLUT

Anton Plut

Drašiči 48

8330 Metlika

gsm: + 386 40 606 566

info@vinaplut.si

www.vinaplut.si

So družina z večstoletno vinarsko tradicijo., ki prihaja iz vinorodne vasice Drašiči. Prvo vino so ustekleničili leta 1990. Na pretežno lapornatih tleh obdelujejo 4,5 hektarjev vinogradov, med katerimi prevladujeta sorti modra frankinja in rumeni muškat. Poleg teh ponujajo tudi pristno paleto vrhunskih buteljčnih vin, kot so sauvignon, sivi pinot, chardonnay in laški rizling. V njihovih vinih je moč začutiti belokranjska tla in značilno podnebje.

VINOGRADNIŠKA KMETIJA ŠKOF

Andrej Škof

Boldraž 5, 8330 Metlika

gsm: +386 41 350 869

e-mail: skofovski@gmail.com

FB: vina škof

Ponujajo klasična belokranjska vina, kot so belokranjec PTP in metliška črnina PTP. Pred leti so dopolnili izbor še z modro frankinjo, portugalko, kraljevino in rumenim muškatom. Del vin negujejo v ročno narejenih amforah iz Gruzije, ki so zakopane v zemlji. Imajo tudi slab hektar nasadov aronije, iz nje pridelujejo naravni sok, čaj ter sladki liker. Od leta 2017 pridelujejo bučno olje po postopku praženja ter toplega stiskanja bučnic.

HIŠA VINA PEČARIČ

Vinogradništvo, vinarstvo, degustacije vin

Naslov: Čurile 7, Metlika

Telefon: 041 217 950, 041 753 263

info@pecaric.com

www.pecaric.com

Trudijo se pridelati vina, ki odražajo naravne danosti Bele krajine. Radi izpostavijo penino Rosalijo, mlado vino portugalka, vidno mesto v njihovi kleti imata tudi frankinja in rumeni muškat. Za posebne trenutke predlagajo predikatna vina Botricija in Žlahtni opoj, osrednji vini pri njih pa sta belokranjec PTP in metliška črnina PTP. V urejenem prostoru do 60 oseb vas vpeljejo v vinsko zgodbo, ponudijo pa tudi delček belokranjskih dobrot.

VINSKA KLET HOZNAR

Uroš Hoznar

+ 386 31 793 317

Ručetna vas 8, Črnomelj 8330

E mail: vinogradnistvo.hoznar@gmail.com

Instagram: vinska_klet_hoznar

Njihova vina so značajna, z izrazito poudarjeno sortnostjo in aromatiko, kar je posledica hladnih maceracij. Bela sortna vina so sauvignon, kerner, chardonnay, traminec, sivi pinot in belokranjec PTP. Od rdečih vin v njihovi ponudbi najdemo modro frankinjo in gammay. Ljubitelji njihovih vin radi posegajo tudi po polsladkem rumenem muškatu. Paleto vin dopolnjujejo še s predikatnimi vini. Gre za pozne trgatve, jagodne izbore in ledena vina.

VINA ŠTURM

Sveta Ana, Železniki 35 /

Metliški grad, Trg svobode 4
8330 Metlika
vina.sturm@siol.net
+386 31 632 470
+386 41 632 470
+386 7 30 58 998 (fax)

Pridite sami ali s prijatelji na kozarec vina Šturm. Za vas in vašo družbo lahko pripravijo degustacijo, da se boste lažje odločili, katero vino kupiti za domov. Vina so na voljo tudi v leseni darilni embalaži. Na posestvu Šturm ponujamo široko paleto različnih vin – belih, rdečih in rose, mladostnih in zrelih, suhih in sladkih, mirnih in penečih, za vsakodnevno uživanje in za vaše najbolj svečane trenutke.

VINARSTVO NEMANIČ

Vinarstvo Nemanič

Slamna vas 1a, Metlika

gsm: 040 385 877

e mail:vinarstvo.nemanic@gmail.com

V vinski kleti Nemanič negujemo več kot 100-letno tradicijo obdelave vinogradov in pridelave kakovostnega vina. Naši vinogradi se razprostirajo v osrčju Bele krajine – dežele belih brez, reke Kolpe in prisrčnih ljudi – ta duh pokrajine pa smo ujeli tudi v naših vinih. Njihova vina poskusite lahko na vodenih degustacijah v vinski kleti na Radovici, po dogovoru pa jih lahko  dostavijo tudi na dom.

VINSKA KLET PRUS

Jožef Prus

E-pošta: info@vinaprus.si
Mobitel: 041 / 690 112
Telefon: + 386 (0)7 30 59 098

Krmačina 6
8330 Metlika

Domačija Prus s Krmačine pri Metliki izžareva vedrino prijetnega življenjskega utripa. Na kmetiji dajejo velik poudarek kakovosti vina. Pridelujejo vse kategorije vin, od penine do mirnih vin rednih trgatev pa tja do predikatov, po katerih je klet tudi najbolj znana. Prejeli so številne zlate, velike zlate medalje in šampionska odličja na vinskih ocenjevanjih doma in na mednarodnih ocenjevanjih v tujini. Poleg vin pridelujejo tudi med in žganje.

VINSKA KLET ŠUKLJE

Vinogradništvo in vinarstvo, degustacije

040709907

www.suklje.com

Trnovec 22

8330 Metlika

Od leto 1895 naprej vinarska tradicija na njihovi kmetiji prehaja iz generacije v generacijo. 6,5 ha veliko posestvo vodijo oče Jože, otroka Matija in Katja ter francoski zet Guillaume. Medtem ko je Jože prenesel tradicionalno vinarsko dejavnost v moderno dobo, najmlajša generacija danes prinaša mednarodne izkušnje v družinsko vinsko zgodbo. Nudijo strokovno vodene vinske pokušine v degustacijskih prostorih z domačimi belokranjskimi dobrotami.

ZLATI GHEE

Dušan Badovinac & Ekipa

Zavod za zdravo življenje

Jugorje pri Metliki 8,

8331 Suhor

www.zlati-ghee.si

gsm.: 040-542-364

mail: info@zlati-ghee.si

Ustvarjajo povsem naravno kuhano maslo, ki je pripravljeno iz mleka krav proste paše z najvišjim certifikatom. V izpopolnjeni 75 ur dolgi kuhi na ognju maslo postane prosojno, bistro in svetle oranžno zlate barve. Njegove lastnosti mu pripišejo vzdevke, kot so kulinarično in ayurvedsko zlato, pa tudi nujna zaloga kraljevin in cesarstev. Zlati Ghee ali pravo povsem ročno ustvarjeno maslo pri nas uporabljajo v liniji 15 različnih izdelkov.

PIVOVARNA VIZIR

Lokve 10b, 8340 Črnomelj

gsm: +386 70 334 433

e mail: info@vizir.si
splet: http://www.vizir.si/

Pivovarna Vizir je pionir na področju craft pivovarstva v Sloveniji. Proizvajajo tako piva spodnjega vrenja (lager ali ležak) kot tudi piva zgornjega vrenja (ale piva). V slednjih se poigravajo z različnimi kombinacijami ječmena, pšenice in hmelja. Posebno pozornost posvečajo izbiri surovin, da so le te vrhunske. Nakup piva v njihovi trgovini vsak dan v delovnem času. Prav tako je možen najem točilnega aparata in sodčka piva za piknike in zabave.

VINOGRADNIŠTVO DOLC 1834

Drašiči 13 , Metlika
Telefon +386(0)41 788 938
e-pošta: dolc1834@gmail.com
splet: http://vinogradnistvo-dolc.com

Hišna tradicija pridelovanja grozdja in kletarjenja je že zelo dolga, o čemer priča tudi letnica nastanka vinske kleti – zidance, ki je bila zgrajena leta 1834.  Posebnost je, da do danes njena vrata še niso bila zaklenjena, tako da popotnik nikoli ne odide žejen od Dolskih. Na voljo so degustacije za večje in manjše skupine. Ponudba vin rednih trgatev, kakor tudi vin posebnih trgatev,  po katerih je vinogradništvo Dolc še posebej znano, je zelo pestra in široka.

VINOGRADNIŠTVO MALNARIČ

Samoel Malnarič

Vavpča vas 40
8333 Semič

Telefon: 041 799 037
E-mail: info@malnaric.si

Splet: www.malnaric.si

Vinogradniška kmetija Malnarič – Nampel se nahaja v objemu Semiške gore v Vavpči vasi. Predstavljajo široko in pestro ponudbo vin iz svoje vinske kleti. To so odprta ali literna vina, buteljčna klasična vina, buteljčna barrique vina, nampel rdeča barrique zvrst in predikatna vina. Ponujajo vodene degustacije za največ 70 oseb po predhodnem naročilu. Prijazno vas bodo sprejeli in ponudili belokranjske vina in pojedine.

ČEBELARSTVO VESELIČ

Čurile 4a
8330 Metlika
tel: 040 664 944
07 30 59 004
041 499 191
email: u.veselic@gmail.com

Čebelarska domačija Veselič se nahaja v vasi Čurile, nedaleč od znamenitih Treh far ter belokranjskih steljnikov. Na domačiji je našlo svoj dom tudi tristo čebeljih družin. Obiskovalci si lahko ogledajo domačijo, način dela s čebelami, okušajo ter kupijo medene izdelke. Ponudba zajema ogled čebelarske domačije, degustacijo pet vrst medu, medeno pecivo, medeni liker. Vsi izdelki pa so lahko tudi lepo darilo.

DRUŽINSKO ČEBELARSTVO PAVLIN

Bojan Pavlin

Sela 8, 8333 Semič

031 636 205

bojan@cebelarstvo-pavlin.si

www.cebelarstvo-pavlin.com

Družinsko čebelarstvo Pavlin je uveljavljeno ime na področju medu in medenih izdelkov. S čebelarjenjem se ukvarjajo že več kot 50 let, imajo bogate izkušnje, njihove izdelki pa so bili vedno znani kot zelo kakovostni. Poleg različnih vrst medu najdemo v njihovi ponudbi še domačo medico, propolis, razne mešanice, sveče iz naravnega voska. Uvrščajo se med ekološke čebelarje, pri katerem velja povsem drugačen pristop do čebeljih družin.

ČEBELARSTVO AUGUŠTIN

Vlado Auguštin
Mestni trg 4, 8330 Metlika
Telefon: + 386 40 436 516
E-pošta: vlado.augustin@augustin.si

Splet: www.augustin.si

 

Lokacija njihovih nakladnih panjev se nahaja pod južnimi obronki Gorjancev, druga lokacija čebeljih panjev pa se nahaja v Ručetni vasi. Ta prostor je poleg zidanice že vrsto let rezerviran za nakladne panje. Prostor za čebelarska dela kot so točenje, skladiščenje medu in ostalega čebelarskega materiala, so uredili v Črnomlju, kjer tudi živijo. Čebelarstvo je uradno registrirano v mestnem središču Metlike, kjer so na voljo tudi njihovi čebelarski produkti.

KMETIJA ZORC

Krvavčji Vrh 6
8333 Semič

Telefon: 051 374 815
E-mail: info@kmetija-zorc.si

Splet: www.kmetija-zorc.si

So mlada kmetija, katere glavni dejavnosti sta sadjarstvo in predelava sadja v različne naravne sadne sokove in kise. V svojih prostorih imamo na voljo sodobno linijo za predelavo in stiskanje jabolk, hladilnico za skladiščenje sadja, filtracijo in pripravo soka ter lastno polnilno linijo. Ponosni so na to, da strankam poleg visokokakovostnih sokov in kisa v času dozorevanja sadja omogočamo butično uslugo predelave lastnega sadja v sadne sokove in kis.

KMETIJA ZDRAVKO DREN

8331 Jugorje pri Metliki

041 637 021 (Slavc)

Splet: www.zdravkodren.si

Ima lasten nasad drena, ki ga obira ročno in drnulje suši na toplem belokranjskem soncu. Iz drenovih jagod prideluje izdelke kot so drenov kis, drnulje v medu in čaj iz drnulj. Poleg pridelave in predelave drena je čebelarstvo njegova primarna panoga. Bolj kot na količino se osredotoča na popolnoma organsko čebelarstvo ter samo kvaliteto medu in ostalih čebeljih proizvodov. Izdelki, ki jih prodaja, so plod lastne skrbne proizvodnje in so narejeni z ljubeznijo.

VINOGRADNIŠTVO KAJIN

Gornja Lokvica 54

8330 Metlika

E mail: kajin.ivan@gmail.com

Gsm: 041 823 997

Stavba vinske kleti je stara že več kot 150 let in v njej ni nikoli zmanjkalo žlahtne kapljice. Vsi njihovi vinogradi, ki jih pridno obdelujejo, so locirani na Lokvici in v njeni okolici. V svoji ponudbi imajo odlična vina sort sivi pinot, chardonnay, rose in frankinja. Za manjše skupine obiskovalcev lahko pripravijo vodene degustacije, seveda pa poskrbijo tudi za prigrizke, ki se prilegajo k posameznim vinom. Doslej so za svoja vina že prejeli številna priznanja.

Logo spletna zgornji

PROJEKT “HIŠA DOBROT BELE KRAJINE”

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Prijavitelj in nosilec projekta je Občina Metlika. Partnerji v projektu: TD Vigred Metlika in Društvo vinogradnikov Metlika

Logo spletna spodnji