Letošnja Vinska vigred je bila zelo uspešna

Še obstaja kraj, kjer izhlapi slaba volja in se umaknejo tegobe vsakdana.
Kjer srečaš starega sošolca in spoznaš novega prijatelja.

Ni take kupice zlata, kot je metliška kapljica!
Povrne ti radost srca, skrivnost prijatelju izda,
dušo dvigne do neba, prijatelja in znanca poiskat’ ti zna –
to za Vinsko vigred v Metliki res velja!

Pred letošnjo Vinsko vigredjo je bilo v Beli krajini najbolj pogosto vprašanje, kakšno bo vreme, po njej pa nas zanima, koliko ljudi je obiskalo prireditev. V Prireditvenemu odboru z veseljem ugotavljamo, da je tudi letošnja Vinska vigred uspela in polni elana načrtujemo naslednjo, ki bo maja 2017.
V treh dneh nas je na treh metliških placih obiskalo več kot 20 tisoč ljudi. Ves napor in trud, ki smo ga vložili v organizacijo in uskladitev programa, je bil povrnjen. V naši pripravljalni ekipi smo zadovoljni ne le prihodkom, ki je ustvarjen, pač pa tudi s celotnim odzivom sodelujočih na prireditvi.
Z varnostnega vidika je bila prireditev neproblematična. Zdravstvena služba je imela nekaj dela in kdor je potreboval pomoč, jo je imel zagotovljeno že na prireditvi. Komunala je prostor vzorno čistila in vzdrževala vse dni prireditve.
Ponudniki hrane in pijače ugotavljajo, da so bili letošnji obiskovalci kar precej lačni in žejni. Prodanih je bilo okrog 210 jagenjčkov in odojkov z ražnja. Tam, kjer so se v večernih in nočnih urah zadrževali mladi, so šle bolj v promet jedi z žara. Skozi suha grla je steklo okrog 10 tisoč litrov vina, spekli pa so več kot 600 belokranjskih pogač. Dogajanje so letos popestrili na grajskem dvorišču z  odlično kulinarično ponudbo Okusi Bele krajine, ki je bila med obiskovalci vigredi izredno lepo sprejeta. Tudi obisk degustacijske kleti in delavnic peke pogače je bil letos množičen.
Skupno se je na treh odrih zvrstilo več kot 750 nastopajočih, ki so poskrbeli, da je bil program primeren za vse generacije, od najmlajših do upokojencev. V soboto je iz Ljubljane na festival prispelo 600  kolesarjev, na Urbanovem teku je sodelovalo 90 odraslih tekačev, na Urbančkovem teku pa so se med sabo pomerili tudi otroci.
Vinska vigred ostaja priredite, na kateri se zberejo sorodniki, prijatelji in znanci ter ob dobri kulinariki in kozarcu belokranjskega vina na metliških placih preživijo lepe trenutke. Letošnja nam bo ostala v spominu po lepem sončnem vremenu, bistveno večjemu obisku, močni zastopanosti gospodarstvenikov na prireditvi,  po velikem obisku mladih v večernih urah ter predvsem po zares vrhunskih vinih lanskega letnika.