DAJMO MALO “FUŠAT”

Leta 2005 je bila prvič organizirana »zabavna prireditev« z zabavnim naslovom »Dajmo malo »fušat«. Izjemen odziv občinstva kot tudi zanimanje nastopajočih je vzrok, da je postala skorajda že tradicionalna in poteka vsako leto v februarju v metliškem Kulturnem domu.
Dajmo malo »fušat« je glasbeni festival, ki je namenjen neformalnim in neprofitnim glasbenim skupinam oziroma tistim »glasbenikom«, ki nekaj znajo, vendar ne preveč. Zmotno je mišljenje, da je »fušanje« zaželjeno. Vendar organizatorji želijo pripraviti občinstvo tudi na to in s tem zmanjšati pritisk na »glasbenike« ter jih tudi spodbuditi, da se prijavijo na festival kljub mogoče nekoliko slabši kakovosti. Sicer pa se dogodka radi udeležijo tudi uveljavljeni domači muzikanti. V enajstih letih »fušanja« je na odru igralo in pelo skoraj 700 »glasbenikov«. Člani skupine Mladi upi so edini, ki so nastopili na vseh »fušanjih« in so po desetem nastopu prejeli posebno priznanje in naziv Vitezi fušanja.
Osnovni moto prireditve je najbolje opisal eden od nastopajočih: »Bolje, da me je pet minut malo sram, kakor da bi celo leto hodil na vaje.«