PROGRAMI IZLETOV

Uvod v spodaj navedene programe (po želji): Iz Novega mesta nas bo pot vodila čez Gorjance do Jugorja, kjer nas bo pred vstopom na svobodno belokranjsko ozemlje ustavil “carinik” ter nas pobaral po pasoših in vinojetah, obveznih dokumentih, potrebnih za vstop v deželico belih brez, metliške črnine ter odojkov in janjcev z ražnja. Carinik potnike pregleda, da ne bi pretihotapili v Belo krajino česa prepovedanega, kot: slabo voljo, vina, ki ni pridelano na sončnih legah belokranjskih gričkov, depresije ali morebiti celo političnih prepirov in zdrah. Nato nas povabi na karampampuli, “tekočo vizo”.  Po pregledu dokumentov legalno nadaljujemo pot po Svobodnem belokranjskem ozemlju.

Z vinojeto  lahko uveljavljate petdesetodstotni popust na vseh brezplačnih belokranjskih parkiriščih, pasoš pa vam zagotavlja številne ugodnosti v gostinskih lokalih, kampih, ob nakupu vin pri belokranjskih vinogradnikih itd.

PROGRAM 1: KULINARIČNI IN KULTURNI DAN V BELI KRAJINI

Pot nas bo popeljala na metliški grad v Belokranjski muzej ter nato v Galerijo Kambič. Po ogledih kulturnih znamenitosti bomo obiskali proizvajalko belokranjske pogače, ki nam bo postregla z domačimi sladicami in čajem ter pokazala celoten postopek peke te belokranjske posebnosti. V neposredni bližini si bomo ogledali tudi romarske gotske cerkvice, imenovane Tri fare. Mimo steljnikov in belih brez ter vinorodnih hribčkov se bomo ustavili v vasi Drašiči na degustaciji najrazličnejših ekološko pridelanih olj. Izlet bomo zaključili na turistični kmetiji, kjer nam bodo postregli s pristno belokranjsko hrano in vinsko kapljico.

PROGRAM 2: NAJBOLJE JE PRITI IN VIDETI

V metliškem gradu si bomo ogledali film Podobe Bele krajine, vinogradniško zbirko in obiskali Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča. Prav v Metliki je bila namreč ustanovljena prva požarna obramba na Slovenskem. Brez degustacije vin v Beli krajini ne gre. V Vinski kleti Metlika nas bodo ob belokranjski pogači razvajali z vrhunskimi vini. Iz Metlike se bomo odpravili na Radovico in sedli v klopi zabavne osnovne šole ter pri učni uri strogega učitelja/ice, ki prisega na palico in klečanje v kotu, spoznavali Belo krajino. Nasmejani in dobre volje bomo izlet zaključili z obilnim belokranjskim kosilom.

 

PROGRAM 3: NEKOČ IN DANES

Varianta 1: Najprej si bomo v Belokranjskem muzeju ogledali, kakšno je bilo življenje v prazgodovini in vse do sredine 20. stoletja. Svoje znanje o Beli krajini bomo preverili v zabavni osnovni šoli iz leta 1950, ki prisega na palico in klečanje v kotu. Po učni uri strogega učitelja/ice si bomo ogledali več kot 150 let staro belokranjsko hišo. Nato sledi spoznavanje narave. Obiskali bomo ribnik v Prilozju in izvir reke Krupe. Med potjo v Semič si bomo ogledali tudi vojaško letalo Douglas DAKOTA DC 3, ki je postavljeno v spomin na partizansko letališče v času druge svetovne vojne. Izlet zaključimo na kmetiji Šrajf, kjer se bomo naučili peči evropsko zaščiteno belokranjsko pogačo. Na kmetiji si bomo ogledali še partizansko bolnišnico in se okrepčali s toplo večerjo.

 

Varianta 2: Ob Kolpi nas bo pot vodila do Adlešičev, kjer si bomo ogledali, kako se tke laneno platno in izdelujejo pisanice. V osrčju Krajinskega parka Kolpa bomo obiskali tudi Å okčev dvor, značilen belokranjski kmečki dom ter se sprehodili po 200 metrov dolgi čebelarski učni poti. Ker je svet čebel in medu okusen in sladek, bomo njihov pridelek tudi poskusili. V Vinici, v rojstni hiši Otona Župančiča, se bomo spomnili njegovih del, otroštva in mladosti. Nato boste imeli na izbiro dve ponudbi. Lahko si boste privoščili tradicionalno vinogradniško malico v Ankinem hisu ali pa se boste pustili razvajati s črnomaljskimi dobrotami in spoznavali domačo obrt starodavnega Črnomlja. Druženje bomo zaključili v Krajinskem parku Lahinja v vasi Pusti Gradac, kjer si bomo ogledali mlin in žago venecijanko, cerkev Vseh svetnikov ter arheološke najdbe.

PROGRAM 4: SONCE V STEKLENICI

Za dobro jutro si bomo privoščili pokušino različnih penin družine Simonič ob strokovnem prikazu postopka pridelave penin in ogledom kleti. Nato se bomo odpravili na metliški grad na ogled vinogradniške zbirke in filma Podobe Bele krajine. V Metliki bomo obiskali največjo belokranjsko klet, kjer nas bodo ob belokranjski pogači razvajali z vrhunskimi vini. Iz Metlike se bomo mimo steljnikov in belih brez ter vinorodnih hribčkov odpeljali v vas Drašiče, kjer bomo v 250 let stari soseski zidanici spoznavali stare običaje. Druženje bomo nadaljevali na turistični kmetiji, ki je znana po odličnih jagenjčkih in odojkih z ražnja. Dan bomo zaključili v Vinski kleti Prus pri gospodarju Jožefu Prusu, štirikratnemu slovenskemu vinarju leta.

 

PROGRAM 5: LAHKIH NOG NAOKROG

Aktiven program vsebuje spoznavanje starega mestnega jedra skozi uganke, zabavne naloge, raziskovanje kulturnih znamenitosti, fotografiranje, timsko delo. Pridobljeno znanje bomo pokazali v šolskih klopeh iz leta 1950, kjer še vedno poje šiba in se kleči na koruzi. Nato se bomo peš odpravili na Krašnji Vrh in uživali v lepotah neokrnjene narave ter se nadihali svežega belokranjskega zraka. Poleg planinske koče, kjer se boste lahko odžejali, se na Krašnjem Vrhu nahaja tudi 17 metrov visok razgledni stolp, od koder se vidi cela Bela Krajina in ob jasnem vremenu vse do Kleka. Po prehojenih štirih kilometrih bomo druženje zaključili na turistični kmetiji, kjer nas bodo postregli s pristno belokranjsko hrano in razvajali z domačimi vini.

 

PROGRAM 6: ŽUBORENJE NARAVE

Jutro bomo pričeli s krajšim sprehodom po vasi Božakovo. Čudovit panoramski pogled z visoke Magdalenske stene na reko Kolpo ter kraški jami Zdenc in Vidovec vas bodo navdušili. Nato se bomo odpravili na kmetijo Štrucelj, ki se ukvarja s predelavo mleka. Obiskali bomo njihov hlev, spoznali kako se molzejo krave in izdelujejo mlečni izdelki. Sledila bo prava domača malica. Pot nadaljujemo do kampa ob reki Kolpi, ki slovi kot najčistejša in najtoplejša slovenska reka. Zelene bregove ter jezove bomo raziskovali s čolnom. Nadihali se bomo svežega zraka in uživali v razkošnem pogledu na prečudovito naravo. Razgibani in polni energije bomo druženje nadaljevali v kampu Podzemelj. Kot dodatno ponudbo vam lahko ob Kolpi organiziramo delavnico belokranjskih plesov, jogo ali vaje sprostitve, supanje na deskah, obisk rekreativnega adrenalinskega parka, piknik, kosilo…

 

Kalkulacija je narejena za 40 oseb. Pokličite nas in skupaj bomo izbrali najugodnejši program!