KRALJICE METLIŠKE ČRNINE

Turistično društvo Vigred Metlika od leta 2008 razpisuje natečaj za izbor kraljice metliške črnine. Kraljico vsako leto v začetku meseca maja izbere ocenjevalna komisija po pogovoru z vsemi kandidatkami. Kronanje kraljice pripravijo na svečani otvoritvi Vinske vigredi. Častni naziv izbrani kraljici pripade za eno leto, ima pa tudi zanimivo nalogo. Kraljica metliške črnine namreč simbolizira kulturo vinogradništva in vinarstva, promovira belokranjska vina in vinogradnike, kulinariko ter turizem Bele krajine. Hkrati sklene veliko poznanstev, pridobi izkušnje in obišče vse slovenske vinorodne okoliše. Njeni prepoznavni znaki so plašč in lenta z napisom Kraljica metliške črnine plašč, srebrna krona in sponzorski avto.


Prva kraljica metliške črnine, okronana leta 2008, je bila Silvija Kostelec iz drašičke vinogradniške družine. Njena naslednica je bila Simona Žugelj iz trsničarske družine iz Čuril pri Metliki. Tretja kraljica je postala Petra Žabčič, študentka turizma iz Metlike. Kraljica metliške črnine 2011 in 2012 je bila Sandra Kapušin s Krasinca, sicer ekonomska tehnica, ki je opravila tudi sommelierski tečaj. Dela v znanem domačem gostišču na Krasincu, katerega lastnik je njen oče. Na 31. Vinski vigredi smo okronali 6. kraljico metliške črnine Martino Bahor iz kraja Zorenci v občini Črnomelj. Martina živi na kmetiji v osemčlanski družini, v kateri se ukvarjajo z vinogradništvom in turizmom. V lasti imajo 150 let staro kmečko hišo, v kateri predstavijo nekdanji način življenja in ponudijo pristno belokranjsko hrano. Leta 2014 je laskavi naziv prislužila Janja Hozner iz Petrove vasi v občini Črnomelj, absolventka univerzitetnega študija biologije, zelo dober retorik, komunikativna, razgledana in usmerjena k rezultatom. Osma kraljica metliške črnine je bila Katja Jakljevič iz Grabrovca pri Metliki. Katja prihaja iz veččlanske družine. Že od nekdaj se ukvarjajo z vinogradništvom in vinarstvom ter s turistično dejavnostjo. Glasba ji ni tuja, saj je z igranjem tamburice začela že v osnovnošolskih klopeh pri Tamburaškem orkestru osnovne šole Metlika. Kasneje se je zavzeto lotila igranja harmonike, na katero odlično igra še danes. Maja 2016 je bila okronana Jana Štajdohar iz Dragatuša pri Črnomlju. Jani gostinstvo ni tuje, saj je zaposlena v družinski restavraciji Štajdohar v Kanižarici. Prav tako se rada odzove povabilu Slovenske turistične organizacije in prevzame pomoč v strežbi na različnih največjih evropskih turističnih sejmih. V času mandata  je končala tudi sommelierski tečaj. Deseta kraljica metliške črnine Katarina Plut  prihaja iz semiške občine. Zanima jo enologija, zato bo svoj magistrski študij posvetila predvsem temu področju. Poleg znanja, ki ga je osvojila na dosedanjih izobraževalnih programih, je največ izkušenj pridobila na domači kmetiji, kjer se zavedajo pomena zdrave prehrane. Naslednja kraljica metliške črnine je bila Melanie Miketič iz Dolenjcev pri Adlešičih. Prihaja iz šestčlanske družine in je izredno prijazno, organizirano dekle z odličnim smislom za komunikacijo. Veliko izkušenj in znanja je prejela s študijem v tujini, izobražuje se pa tudi na področju marketinga in podjetništva. Željna novih izkušenj in soustvarjanja je bila tudi dvanajsta kraljica metliške črnine Patricia Blažič. Patricia zaključuje študij agronomije in piše diplomo s področja belokranjskega vinogradništva in vinarstva, predvsem o metliški črnini. Aktivna je v mnogih društvih in v Klubu belokranjskih študentov, kjer vodi sekcijo za kulturo in družbo. V času mandata je delala tudi v Vinski kleti Metlika.

Sponzorji kraljice metliške črnine so: TD Vigred Metlika, Društvo vinogradnikov Metlika, Črnomelj in Semič, Vinska klet Metlika, Klub prijateljev metliške črnine, Kolpa d.d., TPV d.o.o., TPV Avto d.o.o. in Toyota.