KULINARIKA IN VINO

Med priznane avtohtone belokranjske jedi uvrščamo predvsem belokranjsko pogačo – danes priznano certificirano evropsko zaščiteno jed. Pogača je, tako kot vino, ponos in dobrodošlica v Belo krajino.

Kot hladno jed Belokranjci radi ponudijo nadev, ki je pripravljen iz kruha, jajc in slanine. Med juhami sta najbolj prepoznavni štrukljeva juha in belokranjska šara. Osnova prve je goveja juha, v kateri skuhamo nariban krompir in doma narejene sirove štruklje, druga pa je bolj zimska, saj so v njej koleraba, korenje, stročji fižol, krompir, slanina in ponekod tudi Žitna klobasa. Žitna klobasa, jaglača ali mastenica je poltrajna dimljena klobasa, ki je napolnjena s proseno kašo in kosi prate ter boljšimi kosi svinjskega mesa. Zagotovo je najbolj znana belokranjska jed jagenjček in odojek z ražnja, pečena na odprtem ognju ali v krušni peči. Tudi belokranjski žlinkrofi so del lokalne kulinarike. Testo je nadevano s telečjimi pljuči, kruhom, z jajci in majaronom ter začinjeno s soljo in poprom.
Za sladico postrežejo z belokranjsko povitico in s prosto povitico. Osnova obeh je vlečeno testo. Medtem ko belokranjsko povitico nadevajo s svežim domačim sirom ali skuto skupaj s škrlupcom, pregreto smetano, z jajci in s soljo, v prosto povitico dajo zgolj nekaj žlic stopljene maščobe, svinjske masti ali margarine, jajca ter sol. Vsekakor se Bela krajina ponaša še s številnimi drugimi vrstami in oblikami potic in peciva, ki se znajdejo na mizah ob različnih oblikah praznovanj.