PROGRAMI IZLETOV

PROGRAM 1: KULINARIČNI IN KULTURNI DAN V BELI KRAJINI

Sprehodili se bomo po zgodovinskem mestnem jedru Metlike, kjer bomo obiskali butično trgovinico Hišo dobrot Bele krajine, metliški grad in v njem Belokranjski muzej ter Galerijo Kambič. Po ogledih kulturnih znamenitosti se odpravimo k proizvajalki belokranjske pogače, ki nam bo postregla z domačimi sladicami in čajem ter pokazala celoten postopek peke te belokranjske posebnosti. V neposredni bližini si bomo ogledali tudi romarske gotske cerkvice, imenovane Tri fare. Mimo steljnikov in belih brez ter vinorodnih hribčkov se bomo ustavili v vasi Drašiči na degustaciji najrazličnejših ekološko pridelanih olj. Izlet bomo zaključili na turistični kmetiji, kjer nam bodo postregli s pristno belokranjsko hrano in vinsko kapljico.

PROGRAM 2: NAJBOLJE JE PRITI IN VIDETI

V metliškem gradu si bomo ogledali film Podobe Bele krajine, vinogradniško zbirko in obiskali Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča. Prav v Metliki je bila namreč ustanovljena prva požarna obramba na Slovenskem. Brez degustacije vin v Beli krajini ne gre. V Vinski kleti Metlika nas bodo ob belokranjski pogači razvajali z vrhunskimi vini. Iz Metlike se bomo odpravili na Radovico in sedli v klopi zabavne osnovne šole ter pri učni uri strogega učitelja/ice, ki prisega na palico in klečanje v kotu, spoznavali Belo krajino. Nasmejani in dobre volje bomo izlet zaključili z obilnim belokranjskim kosilom.

PROGRAM 3: NEKOČ IN DANES

Varianta 1: Najprej si bomo v Belokranjskem muzeju ogledali, kakšno je bilo življenje v prazgodovini in vse do sredine 20. stoletja. Svoje znanje o Beli krajini bomo preverili v zabavni osnovni šoli iz leta 1950, ki prisega na palico in klečanje v kotu. Po učni uri strogega učitelja/ice si bomo ogledali več kot 150 let staro belokranjsko hišo. Nato sledi spoznavanje narave. Obiskali bomo ribnik v Prilozju in izvir reke Krupe. Med potjo v Semič si bomo ogledali tudi vojaško letalo Douglas DAKOTA DC 3, ki je postavljeno v spomin na partizansko letališče v času druge svetovne vojne. Izlet zaključimo na kmetiji Šrajf, kjer se bomo naučili peči evropsko zaščiteno belokranjsko pogačo. Na kmetiji si bomo ogledali še partizansko bolnišnico in se okrepčali s toplo večerjo.

Varianta 2: Ob Kolpi nas bo pot vodila do Adlešičev, kjer si bomo ogledali, kako se tke laneno platno in izdelujejo pisanice. V osrčju Krajinskega parka Kolpa bomo obiskali tudi Å okčev dvor, značilen belokranjski kmečki dom ter se sprehodili po 200 metrov dolgi čebelarski učni poti. Ker je svet čebel in medu okusen in sladek, bomo njihov pridelek tudi poskusili. V Vinici, v rojstni hiši Otona Župančiča, se bomo spomnili njegovih del, otroštva in mladosti. Nato boste imeli na izbiro dve ponudbi. Lahko si boste privoščili tradicionalno vinogradniško malico v Ankinem hisu ali pa se boste pustili razvajati s črnomaljskimi dobrotami in spoznavali domačo obrt starodavnega Črnomlja. Druženje bomo zaključili v Krajinskem parku Lahinja v vasi Pusti Gradac, kjer si bomo ogledali mlin in žago venecijanko, cerkev Vseh svetnikov ter arheološke najdbe.

PROGRAM 4: SONCE V STEKLENICI

Za dobro jutro si bomo privoščili pokušino različnih penin družine Simonič ob strokovnem prikazu postopka pridelave penin in ogledom kleti. Nato se bomo odpravili na metliški grad na ogled vinogradniške zbirke in filma Podobe Bele krajine. V Metliki bomo obiskali največjo belokranjsko klet, kjer nas bodo ob belokranjski pogači razvajali z vrhunskimi vini. Iz Metlike se bomo mimo steljnikov in belih brez ter vinorodnih hribčkov odpeljali v vas Drašiče, kjer bomo v 250 let stari soseski zidanici spoznavali stare običaje. Druženje bomo nadaljevali na turistični kmetiji, ki je znana po odličnih jagenjčkih in odojkih z ražnja. Dan bomo zaključili v Vinski kleti Prus pri gospodarju Jožefu Prusu, štirikratnemu slovenskemu vinarju leta.

PROGRAM 5: LAHKIH NOG NAOKROG

Aktiven program vsebuje spoznavanje starega mestnega jedra skozi uganke, zabavne naloge, raziskovanje kulturnih znamenitosti, fotografiranje, timsko delo. Pridobljeno znanje bomo pokazali v šolskih klopeh iz leta 1950, kjer še vedno poje šiba in se kleči na koruzi. Nato se bomo peš odpravili na Krašnji Vrh in uživali v lepotah neokrnjene narave ter se nadihali svežega belokranjskega zraka. Poleg planinske koče, kjer se boste lahko odžejali, se na Krašnjem Vrhu nahaja tudi 17 metrov visok razgledni stolp, od koder se vidi cela Bela Krajina in ob jasnem vremenu vse do Kleka. Po prehojenih štirih kilometrih bomo druženje zaključili na turistični kmetiji, kjer nas bodo postregli s pristno belokranjsko hrano in razvajali z domačimi vini.

PROGRAM 6: ŽUBORENJE NARAVE

Jutro bomo pričeli s krajšim sprehodom po vasi Božakovo. Čudovit panoramski pogled z visoke Magdalenske stene na reko Kolpo ter kraški jami Zdenc in Vidovec vas bodo navdušili. Nato se bomo odpravili na kmetijo Štrucelj, ki se ukvarja s predelavo mleka. Obiskali bomo njihov hlev, spoznali kako se molzejo krave in izdelujejo mlečni izdelki. Sledila bo prava domača malica. Pot nadaljujemo do kampa ob reki Kolpi, ki slovi kot najčistejša in najtoplejša slovenska reka. Zelene bregove ter jezove bomo raziskovali s čolnom. Nadihali se bomo svežega zraka in uživali v razkošnem pogledu na prečudovito naravo. Razgibani in polni energije bomo druženje nadaljevali v kampu Podzemelj. Kot dodatno ponudbo vam lahko ob Kolpi organiziramo delavnico belokranjskih plesov, jogo ali vaje sprostitve, supanje na deskah, obisk rekreativnega adrenalinskega parka, piknik, kosilo…

PROGRAM 7: IZLET NA VINSKO VIGRED (v maju)

Iz Novega mesta nas bo pot vodila čez Gorjance do Metlike, kjer se bomo srečali z lokalnim turističnim vodnikom. Po dobrodošlici nam bo predstavil celodnevni program izleta in nas najprej odpeljal na kavo s pogledom na reko Kolpo. Sledil bo krajši sprehod do izvira reke Krupe, ki s svojo smaragdno barvo očara vsakega obiskovalca. Če smo lokalnega vodnika dobro poslušali bomo izvedeli pri šolski uri v zabavni osnovni šoli iz leta 1950, ki prisega na palico in klečanje v kotu. Zabavna animacija s strog-im/o učitelj-em/ico vam obljublja veliko smeha, ki ga ne bo manjkalo niti na festivalu Vinska vigred v Beli krajini. Vodnik vas bo popeljal  po starem mestnem jedru Metlike, ki bo v tem času obenem tudi prireditveni prostor 42. tradicionalne vinskoturistične prireditve. Zavili bomo v prostore metliškega gradu, v Belokranjski muzej, kjer si bomo ogledali film Podobe Bele krajine. Nato nas bodo kmečke ženske sprejele s svojimi dobrotami in nas naučile peči evropsko zaščiteno belokranjsko pogačo. Ogledali si bomo tudi kulinarično razstavo in butično trgovinico Hišo dobrot Bele krajine. Sledi prosti čas za potepanje po največjem vinskem festivalu v Sloveniji, kjer ne bo manjkalo dobre vinske kapljice, odlične belokranjske kulinarike, plesa in glasbe.

Izlet bomo zaključili na turistični kmetiji ali v gostišču, kjer nas bodo postregli s pristno belokranjsko hrano. Po prijetnem druženje bo sledil povratek domov.

Več o festivalu in programu najdete na https://vinska-vigred.si/