REKA KOLPA – EVROPSKA DESTINACIJA ODLIČNOSTI 2010

Kolpa, mejna reka med Slovenijo in Hrvaško, izvira na hrvaški strani v Gorskem kotarju in je dolga 292 km. Teče na skrajnem jugovzhodu Slovenije in predstavlja 113 km naravne meje med državama. Največji pritok na slovenski strani je najdaljša belokranjska reka Lahinja, ki se pri Primostku zlije v Kolpo. Ob jezovih na Kolpi, ki pregrajujejo reko, je v preteklosti delovalo mnogo mlinov in žag, nekaj ostankov ob reki vidimo še danes. Na njenem območju domujejo številne ptice: štorklje, sive čaplje, divje race… Poleg več kot 30 ribjih vrst v reki domujejo vidre in na rečnem bregu želva močvirska sklednica, ki je edina domorodna slovenska želva.

Človek je s čutnim poseganjem v naravno ustvaril idilično kulturno krajino rečnih slapov, kraških vrtač, pisanih polj in slikovitih brezovih gozdov – steljnikov. Naravna in kulturna dediščina je posebej zavarovana v Krajinskem parku Kolpa.

Reka Kolpa slovi kot najtoplejša in najčistejša slovenska reka, ki nudi obilo možnosti za športne aktivnosti na, ob in v reki. Vas mika adrenalinski spust z raftom? Miren sprehod ob bregovih reke? Kolpa vas vabi! Urejene kolesarske poti in pešpoti so odličen način za spoznavanje tako reke kot načina življenja ob Kolpi. Globoka rečna struga in igrivi valovi so raj za rafting. Čista voda in bogat ribji svet je razlog, da Kolpo obiskujejo ribiči. Mirnejši ravninski del omogoča prvovrstno doživetje vožnje s kanujem in SUP deskami, kopanja in plavanja. Mirna in topla reka v nižinskem delu dosega temperaturo 30 stopinj, žuboreča voda na slapovih pa nudi božansko masažo in sprostitev. V občini Metlika, v nižinskem delu reke je urejenih več kampov. Tu najde počitek samotni posameznik in sprostitev cela družina. Tu doživita, kar si želita, rekreativni športnik in oboževalec adrenalina.

Če vas še nismo prepričali – Reka Kolpa je v letu 2010 prejela prestižni naziv Evropske destinacije odličnosti EDEN v Sloveniji, ki ga v okviru razpisov, namenjenih razvoju trajnostnega turizma, podeljuje Evropska komisija. Dotaknite se zgodbe.

KAMPI

KAMP BELA KRAJINA V PODZEMLJU

Kamp Bela krajina je eden večjih in urejenih kampov ob reki Kolpi z bogato turistično ponudbo. Poleg šotorišča v kampu nudijo parcele namenjene prikolicam in avtodomom. Za tiste, ki si želijo udobnega in razkošnega bivanja so tukaj mobilne hiške z romantično leseno teraso in zunanjim kaminom ter keltske hiške narejene iz naravnih materialov, iz neobdelanega lesa in na tradicionalen način pokrite s slamo. Hiške stojijo na idealni lokaciji travnatega zaliva v središču kampa, tako da lahko na reko Kolpo gledate kar direktno iz postelje, ali si v njej celo privoščite zajtrk s pogledom na sončni vzhod in čudovito obkolpsko naravo. V eni od keltskih hišk, pa je za vašo popolno sprostitev na voljo še finska savna in privatni welness sprostitveni kotiček za dvoje.

Kamp ima tudi lastno restavracijo in ponuja številne aktivnosti za celotno družino. Za rekreacijo najmlajših je urejeno otroško igrišče, adrenalinski park, za starejše pa igrišča za odbojko na mivki, košarko, mini golf, badminton, mali nogomet ter namizni tenis. Gostom izposojajo tudi kajake, čolne, rafte, kanuje in sup-e.

KONTAKT: www.kamp-podzemelj.si

BIG BERRY – LUXURY LANDSCAPE RESORT

BIG BERRY Luxury Landscape Resort je prvi slovenski luksuzni resort, ki se nahaja ob reki Kolpi. Kombinacija naravne lepote in luksuznih mobilnih hišk ustvarja popolnoma nov koncept turizma, ki zagotavlja popoln ambient za sproščujoče počitnice v neokrnjeni naravi. 39 nastanitvenih hišic se nahaja na 100 kvadratnih metrov prostora. Ne daleč stran resort nudi tudi 32 parcel za avtodome, prikolice, šotore in eko hišice.

Na voljo je tudi žar hiška in bar s pogledom na reko Kolpo. V sklopu resorta je možen tudi brezplačen najem kanujev in koles

KONTAKT: www.bigberry.eu

POSESTVO LOVŠIN

Posestvo Lovšin se nahaja v Križevski vasi pri Metliki. Odpira se proti jugu, kjer ga omeji Kolpa­­, na severni strani pa trdno vzglavje tvori neprehodna vzpetina s skalnimi pečinami. Na posestvu lahko izbirate med bivanjem v obnovljenem starinskem podu (skednju), v kampu pa si postavite šotor, avtodom ali prikolico. Če se radi pocrkljate z malo več udobja, imajo za vas ob reki postavljena dva večja glamping šotora. Kamp se nahaja v neposredni bližini reke Kolpe na stari mlinarski domačiji, ki predstavlja največjo zaščiteno domačijo v celi Beli krajini. Stoletni Lovšinov mlin sicer ne melje več, vendar je dobro ohranjen. Od tu se vse do hrvaške strani razteza 220m dolg jez, ki je v zelo dobrem stanju. Z jezu lahko ribarite, po njem hodite, sedite in pustite, da vas masira vodni tok. Kopanje je tu primerno tudi za plavanja nevešče in otročičke, saj je pod jezom voda zelo plitva. Za športne dejavnosti na kopnem je namenjenih več urejenih zelenic, gostom so na voljo tudi navadna ter električna kolesa. Za tiste, ki želijo malo višje pa so uredili celo naravno plezalno steno. Če želite reko spoznati malo bliže imajo za vas na voljo kanuje, kajake in supe. Narava. Tradicija. Kolpa.

KONTAKT: www.lovsin.si

KAMP KRASINEC

Kamp Krasinec se nahaja v vasi Krasinec, med Metliko in Črnomljem.

Gre za manjši kamp odprt v letu 2013, ki nudi prostor za kamp prikolice (tudi pavšalni najem), šotore in avtodome. V novozgrajenem in lično urejenem sanitarnem bloku so čista stranišča, umivalnice, pomivalnica ter prostor za previjanje dojenčkov. Kamp ima prav tako leseno kolpsko hišo za 4 osebe (zakonska sobo ter sobo z dvema ločenima ležiščema), zunanjo teraso z mizo in klopjo. Gostom (do 20 oseb) je na voljo tudi spanje na skupnih ležiščih.

V kampu deluje brezplačni brezžični internet, lokal in igrišče za odbojko.

Na Krasincu se Kolpa poleti prijetno ogreje, jez na tem delu pa gostom nudi prijetno in sproščujočo masažo. Kopališče v kampu je urejeno in dostopno do vode. Na prostranem travniku se lahko rekreirate po mili volji. Ker kamp leži sredi Bele Krajine omogoča veliko možnosti za izlete in oglede znamenitosti.

KONTAKT: Kamp Krasinec, Krasinec 21, Gradac. Tel.: +386 40 555 183

KOLPA RESORT GLAMPING

Glamping resort, v katerem se nahajajo glamurozni šotori, lesene glamping hiške in naravni biološki bazen je nastal v prečudoviti naravi, na hribčku, le streljaj stran od reke Kolpe. Celoten resort se nahaja na ravnem terenu, na posestvu, kjer je v preteklosti stal grad Krasinec. Žal gradu ni več, je pa zato na istem mestu nastal čisto novi naravni resort.

Sam resort pa je še posebej namenjen ljubiteljem narave. Nudi raznolika doživetja: naraven plavalni ribnik, luksuzne glamurozne šotore, lesene hiške, narejene v tradicionalnem slogu Bele krajine, zdrave gredice zelenjave in sadno grmičevjo, odprto kurišče – za skupne večere ob ognju, bralni kotiček – knjižnica pod nebom, bližina reke Kolpe omogoča aktivnosti na vodi.

Resort se v okolico umešča na način, da v popolnosti izkoristi dane prostorske danosti pri čemer upošteva tudi nadaljnji razvoj območja. 100% naravno. Za sprostitev in užitek v naravi.

KONTAKT: www.kolpa-resort.si/