PO POTEH SOSESKE ZIDANICE DRAŠIČI

Pohod po poteh soseske zidanice Drašiči je ena od mnogih dejavnosti seznanjanja z vinom. Lahko bi rekli turizem, vinarji, lepote vinogradov in trt, spoznavanje dobre kapljice in belokranjske kulinarike, družba, glasba ter rekreacija v enem. Že več kot petnajst let se v času Martinja odvija ta tradicionalen pohod, ki privablja vsako leto vse več Slovencev in tujcev.

Pot, 11,5 km dolga se vije po vinorodnem okolišu med Drašiči in bližnjimi turističnimi ponudniki vinske kapljice. Skozi pohod se na 8 postojankah spoznava kulinarika, vino, in njegove lastnosti ter uživa v družbi Belokranjcev in kulturnem programu.  Po jesenskem mrazu, katero leto tudi snegu, pohodnike ne ustavi na njihovi poti spoznavanja vinorodne Bele krajine.

TEHNIČNI OPIS in PROFIL POTI:

Relacija: Drašiči – Zavrh – Grahovec – Babina gora – Sloka draga – Krmačina – Repica – Tičnica – Plešči vrh – Sv. Ana – Vidošiči – Železniki – Babinac – Lovriček – Vajdine malence – Kavrenka – Lazec – Drašiči

Izhodišče: Drašiči (pred Sosesko zidanico)

Dostop: cesta Metlika – Drašiči

Dolžina: 11,5 km

Čas: 3 ure

Najvišja točka na poti: sv. Ana

Težavnost: zelo lahka

TRADICIONALNI POHOD: prva sobota po Martinovem

ZANIMIVOSTI OB POTI:

Soseska zidanica Drašiči, cerkev sv. Petra, cerkev Sv. Ane v Vidošičih, kraški izvir Zdenc, jami Zdenc in Vidovec, vinogradi v Vidošičih, vinske leti in zidanice.