VINARJI

VINSKA KLET METLIKA

Naši predniki so pred več kot stotimi leti, 14. novembra 1909, ustanovili prvo Vinarsko zadrugo v Metliki. KZ Metlika ima 26 hektarov novih lastnih vinogradov, ki imajo najboljšo lego na Vinomerskih obronkih in v Vidošičih okoli znamenite cerkvice sv. Ane. Za svoje potrebe klet odkupuje grozdje od svojih članov in kooperantov. Danes je Vinska klet Metlika eden najpomembnejših stebrov Kmetijske zadruge Metlika. Mogočna, 108 metrov dolga vinska klet tunelskega tipa, ki je v celoti pod zemljo, s stalno temperaturo med 12 in 13 stopinj Celzija, ima kapaciteto 3,4 milijona litrov, letna proizvodnja pa je približno 750.000 litrov vina. Izrednega pomena za razvoj belokranjskega vinogradništva je 1968. leta uvedena nova blagovna znamka Metliška črnina, s čimer si Vinska klet Metlika lasti naziv zibelka metliške črnine. Nov mejnik v slovenskem merilu je metliška klet postavila 1981. leta, ko so v njej kot prvi v Sloveniji iz modre frankinje in žametne črnine pridelali vino rosé. Še večji napredek v takratnem vinarstvu nekdanje države se je zgodil, ko je Vinska klet Metlika pod vodstvom dr. Julija Nemaniča kot prva v nekdanji državi leta 1986 uspela pridelati ledeno vino.

Več:  www.kz-metlika.si

VINSKA KLET PRUS

 

Na Prusovi kmetiji dajejo velik poudarek kakovosti vina, zato se gospodar Jože lahko pohvali z nazivom – Vinar leta Slovenije za leto 2009, 2010, 2011 in 2012. Prusovi pridelujejo vse kategorije vin: od penine do mirnih vin rednih trgatev pa tja do predikatov, kot so pozna trgatev, izbor, jagodni izbor, ledeno vino, suhi jagodni izbor in tudi posebnost, slamnato vino, vino iz sušenega grozdja. Vinska klet Prus je znana predvsem po predikatnih vinih, za katera so prejeli številne medalje in šampionska odličja na vinskih ocenjevanjih doma in v tujini.

Več: www.vinaprus.si

HIŠA VINA PEČARIČ

 

Med Gorjanci in Kolpo raste tudi 20.000 trt družine Pečarič iz Čuril. Raznolikost v vinogradu in spretnost v kleti omogočata, da pridelujejo tako mirna kot peneča vina, tako suha kot tudi predikatna vina. Z izbranimi besedami in pesmimi vas vpeljejo v vinsko zgodbo, da bi najrajši ostali še kakšen dan več. V urejenem prostoru do 60 oseb vam po želji pripravijo tudi prigrizek z domačimi suhimi mesninami, domačim sirom in pogačo.

Več: www.pecaric.com

BUTIČNA VINSKA KLET ŠTURM

 

Šturmovi s svojimi znamenitimi vini kraljujejo v neposredni bližini Vidošičev, na pobočjih pod cerkvijo sv. Ane, od koder se ponuja čudovit razgled na vinograde, hribčke in okoliške cerkvice. Najdemo jih tudi v vinoteki na metliškem gradu in v Qlandiji v Novem mestu. V povprečju pridelajo kar kakšnih sto tisoč litrov vina na leto, obdelujejo 8 hektarjev vinogradov, posebno zgodbo vin, pa sigurno nosi rumeni muškat.

Več: vinasturm.simetliskacrnina.si

dolc

VINOGRADNIŠTVO DOLC

 

Vinogradniška in vinarska kmetija DOLC 1834 prihaja iz vasi Drašiči, blizu reke Kolpe in meje s Hrvaško. Hišna tradicija pridelovanja grozdja na 8ha in kletarjenja je že zelo dolga, o čemer priča tudi letnica nastanka vinske kleti, zidance. Njena posebnost je sigurno v gostoljubnosti, saj do danes njena vrata še niso bila zaklenjena, tako da bi popotnik moral iti žejen od Dolskih. Danes vam v svoji ponudbi vin ponujijo široko paleto kakovostnih, vrhunskih in predikatnih vin.

Kontakt: Anton Vinopivec, Drašiči 13, Metlika, tel.: +386 41 788938

VINSKA KLET NEMANIČ

 

V vinski kleti Nemanič negujemo več kot 100-letno tradicijo obdelave vinogradov in pridelave kakovostnega vina. Naši vinogradi se razprostirajo v osrčju Bele krajine – dežele belih brez, reke Kolpe in prisrčnih ljudi – ta duh pokrajine pa smo ujeli tudi v naših vinih.

Naša vina lahko poskusite na strokovnih vodenih degustacijah v vinski kleti na Radovici ali se dogovorite za dostavo vina na dom. Vabljeni!

 

Več: www.nemanic.si