VINO

Na belokranjskih gričih že skoraj tisoč let domuje vinska trta. Raznolikost klimatskih in talnih območij omogočata pester izbor vin. Če je nekdaj veljalo, da v Beli krajini uspevajo le kakovostne sorte, danes lahko s ponosom ponudimo pester izbor vrhunskih vin.

 

Najbolj znana blagovna znamka Bele krajine je metliška črnina ptp. Vino, ki s svojo mehkobo, pitnostjo in uravnoteženostjo zadovolji še tako zahtevnega pivca. To vino je zvrst, dve tretjini ga sestavlja modra frankinja, ena tretjinažametna črnina, ostalo pa portugalka ali šentlovrenka ali zweigelt.
Med najbolj zastopanimi rdečimi sortami je modra frankinja. Vino je po zadnjih raziskavah, s katerimi so odkrili veliko vsebnost antioksidantov v njej, postalo še bolj cenjeno. Je temno rubinaste barve z nekoliko višjim alkoholom, nizko kislino in zaznavnimi tanini. Lepo se ujema z belokranjsko kulinariko, kot so pečeni odojek, jagenjček, suhomesnate dobrote in divjačina.
Posebna zgodba je mlada portugalka, ki že konec septembra razvaja ljubitelje mladih rdečih vin. Njeni odliki sta svežina sadne arome in mehkoba polnega okusa.

Med belimi sortami je izbor zelo pester. Po letu 1987, ko so za sajenje dobile dovoljene visoko kakovostne sorte, so vinogradniki zasadili vinograde z rumenim muškatom, s sauvignonom, chardonnayem, kernerjem, sivim in z belim pinojem, renskim rizlingom in s tramincem. Najbolj zastopani beli sorti sta kraljevina in laški rizling, ki sta glavni sestavini vina Belokranjec ptp. To vino je med Belokranjci najbolj priljubljeno in jih spremlja ob vseh priložnostih od rojstva do smrti.

Ko med belokranjskimi belimi vini iščemo prepoznavnost, ne moremo mimo rumenega muškata, ki najbolje uspeva na izbranih južnih legah in lapornatih kamnitih tleh. V to skupino uvrščamo še predikatna vina, ki so v zadnjih tridesetih letih prinesla vinogradnikom velik mednarodni ugled. S temi vini je Bela krajina postala prava zakladnica butičnih vin za sladokusce.

VINSKA KLET METLIKA

Naši predniki so pred več kot stotimi leti, 14. novembra 1909, ustanovili prvo Vinarsko zadrugo v Metliki. KZ Metlika ima 26 hektarov novih lastnih vinogradov, ki imajo najboljšo lego na Vinomerskih obronkih in v Vidošičih okoli znamenite cerkvice sv. Ane. Za svoje potrebe klet odkupuje grozdje od svojih članov in kooperantov. Danes je Vinska klet Metlika eden najpomembnejših stebrov Kmetijske zadruge Metlika. Mogočna, 108 metrov dolga vinska klet tunelskega tipa, ki je v celoti pod zemljo, s stalno temperaturo med 12 in 13 stopinj Celzija, ima kapaciteto 3,4 milijona litrov, letna proizvodnja pa je približno 750.000 litrov vina. Izrednega pomena za razvoj belokranjskega vinogradništva je 1968. leta uvedena nova blagovna znamka Metliška črnina, s čimer si Vinska klet Metlika lasti naziv zibelka metliške črnine. Nov mejnik v slovenskem merilu je metliška klet postavila 1981. leta, ko so v njej kot prvi v Sloveniji iz modre frankinje in žametne črnine pridelali vino rosé. Še večji napredek v takratnem vinarstvu nekdanje države se je zgodil, ko je Vinska klet Metlika pod vodstvom dr. Julija Nemaniča kot prva v nekdanji državi leta 1986 uspela pridelati ledeno vino.

Več:  www.kz-metlika.si

VINSKA KLET PRUS

 

Na Prusovi kmetiji dajejo velik poudarek kakovosti vina, zato se gospodar Jože lahko pohvali z nazivom Vinar leta Slovenije za leto 2009, 2010, 2011 in 2012. Prusovi pridelujejo vse kategorije vin: od penine do mirnih vin rednih trgatev pa tja do predikatov, kot so pozna trgatev, izbor, jagodni izbor, ledeno vino, suhi jagodni izbor in tudi posebnost, slamnato vino ter vino iz sušenega grozdja. Vinska klet Prus je znana predvsem po predikatnih vinih, za katera so prejeli številne zlate, velike zlate medalje in šampionska odličja na vinskih ocenjevanjih doma in mednarodnih ocenjevanjih v tujini.

Več: www.vinaprus.si

VINOGRADNIŠTVO DOLC

 

Vinogradniška in vinarska kmetija DOLC 1834 prihaja iz vasi Drašiči, blizu reke Kolpe in meje s Hrvaško. Hišna tradicija pridelovanja grozdja na 8ha in kletarjenja je že zelo dolga, o čemer priča tudi letnica nastanka vinske kleti, zidance. Njena posebnost je sigurno v gostoljubnosti, saj do danes njena vrata še niso bila zaklenjena, tako da bi popotnik moral iti žejen od Dolskih. Danes vam v svoji ponudbi vin ponujijo široko paleto kakovostnih, vrhunskih in predikatnih vin.

Kontakt: Anton Vinopivec, Drašiči 13, Metlika, tel.: +386 41 788938

HIŠA VINA PEČARIČ

 

Med Gorjanci in Kolpo raste tudi 20.000 trt družine Pečarič iz Čuril. Raznolikost v vinogradu in spretnost v kleti omogočata, da pridelujejo tako mirna kot peneča vina, tako suha kot tudi predikatna vina. Z izbranimi besedami in pesmimi vas vpeljejo v vinsko zgodbo, da bi najrajši ostali še kakšen dan več. V urejenem prostoru do 60 oseb vam po želji pripravijo tudi prigrizek z domačimi suhimi mesninami, domačim sirom in pogačo.

Več: www.pecaric.com

 BUTIČNA VINSKA KLET ŠTURM

 

Šturmovi s svojimi znamenitimi vini kraljujejo v neposredni bližini Vidošičev, na pobočjih pod cerkvijo sv. Ane, od koder se ponuja čudovit razgled na vinograde, hribčke in okoliške cerkvice. Najdemo jih tudi v vinoteki na metliškem gradu in v Qlandiji v Novem mestu. V povprečju pridelajo kar kakšnih sto tisoč litrov vina na leto, obdelujejo 8 hektarjev vinogradov, posebno zgodbo vin, pa sigurno nosi rumeni muškat.

Več: vinasturm.simetliskacrnina.si

VINSKA KLET IN IZLETNIŠKA KMETIJA ŠUKLJE

Naša zgodba se začne v daljnem letu 1895. Takrat je naš prednik Matija Šuklje za 140 goldinarjev kupil hrib nad vasjo in na njem zasadil trto ter postavil hišo. Ljubezen do zemlje in trte so sinovi prenašali na sinove in tako vam danes lahko ponudimo izjemno kakovost, sad spoštovanja in novih znanj. Obdelujemo 6 hektarjev vinogradov in pridelujemo vrhunska buteljčna vina ter prav tako vina odprtega programa. V naša vina je vloženo ogromno znanja, saj imamo izvrstno ekipo vinogradnikov in enologov. Za pridelavo najboljšega grozdja skrbi  oče z znanjem, podedovanim od svojega očeta in s 30 letnimi izkušnjami.  Za proces kletarjenja pa je odgovorna hči  Katja Šuklje, doktorantka na področju vinogradništva. Katja je mlada, predvsem pa vrhunska raziskovalka, ki je svoj pečat pustila tudi že v svetovnem merilu. Znani smo predvsem po pridelavi vrhunske modre frankinje, za katero smo že večkrat prejeli priznanja in naziv šampiona.

Več: www.suklje.comFacebook

VINSKA KLET NEMANIČ

 

V vinski kleti Nemanič negujemo več kot 100-letno tradicijo obdelave vinogradov in pridelave kakovostnega vina. Naši vinogradi se razprostirajo v osrčju Bele krajine – dežele belih brez, reke Kolpe in prisrčnih ljudi – ta duh pokrajine pa smo ujeli tudi v naših vinih.

Naša vina lahko poskusite na strokovnih vodenih degustacijah v vinski kleti na Radovici ali se dogovorite za dostavo vina na dom. Vabljeni!

 

Več: www.nemanic.si

KMETIJA Z NASTANITVIJO JAKLJEVIČ

 

V objemu vinogradov in cerkvice svetega Urbana, zavetnika vinske trte na Grabrovcu, leži Turistična kmetija Jakljevič. V ponudbi imajo prostor za 60 oseb, kjer sprejemamo zaključene družbe, izletnike in pripravljajo zabave za različna slavja, gostom, ki pa se želijo spočiti od vsakdanjih obveznosti nudijo tudi nastanitvene kapacitete; apartmaja in sobo. Jakljeviči obdelujejo 8000 trsov iz katerih pridelujejo lastno grozdje za vsa vina. Ravno tako na kmetiji pridelujejo domačo zelenjavo in redijo ovce, prašiče, kokoši, race, družbo jim pa delajo tudi konji, kužki in muca.

Več: www.jakljevic.si

IZLETNIŠKA KMETIJA BAJUK

 

Na Radovici, 400 m nadmorske višine se nahaja izletniška kmetija s čudovitim pogledom na vinograde in okoliške vasi. Na kmetiji vam postrežejo z doma pridelano zelenjavo, mesom, za posladek pa ponudijo pogačo in sirovo potico. Nato vas odpeljejo pet metrov pod zemljo in odprejo svoje vinske zaklade.

KONTAKT: Nena Bajuk, Radovica 54a, Metlika. Tel.: + 386 (0)7 305 86 70

SOSESKA ZIDANICA DRAŠIČI

 

Soseska zidanica se nahaja v kletnih prostorih stare hiše sredi Drašičev poleg cerkve sv. Petra. S tem imenom in v taki obliki deluje že preko 250 let, v njej pa se zbirajo vaščani in pijejo sosesko vino. Ob obisku zidanice in njene posebnosti se lahko pohvalite, da ste pili vino 65 gospodarjev iz enega kozarca. Spoznate tudi rovaš, to je stara naprava iz lesa, na kateri se je beležil dolg pitja oziroma poraba vina vsakega posameznika.

Več: www.soseskadrasici.net