SVOBODNO BELOKRANJSKO OZEMLJE

Ko se pričnete z gorskega prelaza Vahta na Gorjancih spuščati proti Kolpi, ste prispeli na Svobodno belokranjsko ozemlje, Unija vinorodnih dežel. Že na Jugorju vas bo pred gostilno Petra Badovinca, malo za šalo, malo zares ustavil carinik ter vas pobaral po pasoših in vinojetah, obveznih dokumentih, potrebnih za vstop v deželico belih brez, metliške črnine ter odojkov in janjcev z ražnja. Potnike tudi pregledajo, da ne bi pretihotapili v Belo krajino česa prepovedanega, kot: slabo voljo, vina, ki ni pridelano na sončnih legah belokranjskih gričkov, depresije ali morebiti celo političnih prepirov in zdrah. Postregli vam bodo s karampapulijem, tekočo vizo, za spomin pa si boste lahko kupili protokolarno vino metliček. Z vinojeto boste lahko uveljavljali petdesetodstotni popust na vseh brezplačnih belokranjskih parkiriščih, pasoš¡ pa vam zagotavlja številne ugodnosti v gostinskih lokalih, kampih, ob nakupu vin pri belokranjskih vinogradnikih itd. Seznam ponudnikov popustov je sestavni del pasoša, kraji, kjer uveljavljate ugodnosti, pa so označeni s posebno nalepko Svobodnega belokranjskega ozemlja, Unija vinorodnih dežel. Imetnika pasoša, polnega žigov na za to določenih mestih, čaka razkošna nagrada.

KONTAKT: http://www.badovinac.si/

 

Pasošu se je pridružilo tudi tapravo vozniško dovoljenje Svobodnega belokranjskega ozemlja. Omislite si ga lahko v Gostišču Veselič v Podzemlju. Vanj vam bodo ob vsakem obisku vpisali »prekrške«, evre, ki ste jih porabili za pijačo in jedačo, zneske na koncu sešteli ter vam odobrili popust pri koriščenju njihovih gostinskih uslug.

KONTAKT: Gostišče Veselič, Podzemelj 17, tel: +386 7 363 72 33 in +386 31 391 517

 

SBO je samovoljno razglasil znani Belokranjec Toni Gašperič, ki se je demokratično oklical za prvega predsednika SBO in si omislil celo svoj konzulat s konzularnimi pasoši v Ljubljani, v gostilni Jureta Pečariča, Pod jezom 47. Po želji vas ob vašem obisku SBO predsednik tudi pričaka in vam pove kaj šaljivega v čarinarnici na Jugorju.

KONTAKT: http://www.pecaric-sp.si/

 

SBO je v Semiču ustanovilo tudi Ministrstvo za penjenje, kjer se lahko po mili volji penite čez vse in vsakogar. Brez slabe vesti ali kakršnekoli kazni. Sedež Ministrstva za penjenje je v kleti pridelovalca penin Ivana Simoniča.

KONTAKT: www.semiskapenina.si

OSNOVNA ŠOLA BRIHTNA GLAVA

Na Radovici, ki je oddaljena od Metlike le šest kilometrov, deluje najzabavnejša šola v Sloveniji. V razredu, ki je opremljen po vzoru učilnic iz petdesetih let prejšnjega stoletja, vas stroga učiteljica seznani z Belo krajino na duhovit in zabaven način. Za petinštirideset minut, kolikor traja učna ura, med katero kdaj pa kdaj zapoje tudi palica, podoživite čas, ko ste pred leti gulili šolske klopi, mladi pa spoznajo, kako je bilo nekdaj obiskovati »učilno zidano«. Vrata osnovne šole na Radovici so odprta vse dni v letu, za učno uro se je treba vnaprej napovedati, do nje pa se boste lahko pripeljali s še tako velikim avtobusom. Številni upokojenci, osnovnošolci, srednješolci, študentje, udeleženci obletnic valet in matur, skratka: obiskovalci Bele krajine vključijo v svoje programe ogleda deželice med Gorjanci in Kolpo tudi uro pouka v Osnovni šoli BRIHTNA GLAVA v Radovici. In ni jim žal. Po predhodnem dogovoru vam pripravimo še šolsko malico (ržen kruh in jabolko). Učno uro uprizorijo še v hrvaškem, nemškem, angleškem in italijanskem jeziku.

 

KONTAKT: http://www.andrejbajuk.com/brihtnaglava

OSNOVNA ŠOLA BISTRA BUČA

V stari, tipični leseni belokranjski hiši iz 18. stoletja se lahko udeležite učne ure v času po drugi svetovni vojni. Na humorističen, zabaven in hkrati poučen način boste spoznavali Belo krajino, njeno zgodovino, kulturo, belokranjsko nošo, glasbila, kulinarične značilnosti… Vse to vas bo naučil  strog in pravičen učitelj, ki še zmeraj prisega na palico ter klečanje na koruzi.

Na koncu šolske ure bodo “učenci” prejeli Spričevalo s svojimi imeni in priimki kot dokaz, da so osvojili osnovno znanje o Beli krajini.

Učna ura je primerna za vse starosti, tako za osnovnošolce, mladino, kakor tudi za upokojence, ki se še spominjajo strogih šolskih pravil.

Učitelj vas z veseljem pričakuje!

Le nekaj korakov od Bistre buče si lahko v posebni sobi ogledali 27.000 let stare kosti jamskega medveda ter pohištvo, kakršno so imeli v kmečkih hišah nekdaj.

 

KONTAKT: www.bistrabuca.si

DOMAČE DOBROTE MOJCA

V Mojčini hiši obstaja že dolgoletna tradicija peke in priprave slaščic ter pogače za razne priložnosti, kot so poroke, rojstni dnevi, obletnice, krst, birma, obhajilo in mnoge druge, zato ni nič čudnega, da na domačiji vsak dan diši po toplem kruhu in gostoljubnosti.

Kruh je osnovno živilo že tisočletja, a kljub temu vedno znova odkrivamo nove tehnike peke, katerih se poslužujejo po celem svetu. Program »Od zrna do kruha«, je predvsem namenjen osnovnim šolam, delavnica peke evropsko zaščitene belokranjske pogače je pa izziv za vse starosti.

“Dober kruh ni le sledenje receptu, saj šele ljubeča roka in čut omogočita popolno sožitje sestavin, okusa, simbolike in domačega vzdušja”, pravi Mojca.

Vzemite si čas v Beli krajini, saj ljubezen gre skozi želodec.

 

KONTAKT: Facebook

 

ADRENALINSKI PARK V KAMPU PODZEMELJ

Motorično rekreacijski PARK PODZEMELJ je trenutno najvarnejši park v Sloveniji, saj je edini opremljen s Speedrun sistemom, ki omogoča popolno in zanesljivo adrenalinsko doživetje med krošnjami dreves.

Park Podzemelj je primeren za otroke vse od 4 leta naprej, hkrati pa predstavlja izziv in zabavo tudi za odrasle, ki želijo preiskusiti svoj pogum.

Doživi zgodbo o Beli krajini na poseben način, in preizkusi edinstvene in zabavne vaje kot je vožnja BMX-a na višini, zibanje na belokranjski pisanici, spust s tarzanom, zip-line, Hruške jabuke slive, in še in še…

 

KONTAKT: www.kamp-podzemelj.si